Kapper Brian gaat uit de kleren uit protest tegen verlengde sluiting

Kapper Brian is solidair met Vlaamse, Waalse en Franse collega’s: “De staat kleedt ons uit!”, vindt hij.©MYRIAM VAN DEN PUTTE MVQ
Kapper Brian is solidair met Vlaamse, Waalse en Franse collega’s: “De staat kleedt ons uit!”, vindt hij.©MYRIAM VAN DEN PUTTE MVQ
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Het kapsalon van Brian Louwye in De Panne blijft dicht… Hoe lang nog? Daarover blijft de overheid vaag, maar pas half januari zal het Overlegcomité zich opnieuw beraden over hoe het verder moet met de ‘contactberoepen’. Dit schiet bij heel wat van hen in het verkeerde keelgat. Een tweede lockdown zullen sommigen niet overleven, en Brian begint daarom met een ludieke protestactie: hij gaat uit de kleren!

“Het is godgeklaagd”, zucht Brian. “We hebben er alles aan gedaan om na de eerste lockdown onze zaak zo in te richten dat we elke klant veilig kunnen behandelen. Met plexischermen, mondmaskers, handgel enz… Nu blijkt die investering ineens niet meer voldoende? Deze tweede lockdown krijg ik nog wel een coronacompensatie, maar die is al een stuk minder dan de vorige keer. Als kapper kunnen we ook geen alternatieven bedenken zoals onze horecacollega’s die nog iets van hun omzet kunnen goedmaken met afhaalformules . Een Waalse collega stelde een systeem voor waar de klanten vooraf kunnen reserveren én betalen, maar welke datum kunnen we nu vooropstellen? We kunnen ervan uitgaan dat we voor 1 februari niet zullen heropstarten. Maar we moeten wel onze facturen blijven betalen: huur, personeel, leningen, verzekeringen, sociale bijdragen … Het water staat heel wat collega’s aan de lippen. Een jonge collega van 24 uit Luik had pas geïnvesteerd in een nieuwe zaak, maar zag het niet meer zitten en stapte uit het leven… De vorige lockdown heb ik geprobeerd om mensen een beetje blij te maken door elke dag een filmpje online te zetten waarin ik me grappig verkleedde en een liedje playbackte.”

Verkleedpartijen

Brian betuigt zijn solidariteit aan zijn collega’s en volgt hun ludieke voorbeeld. Hij schaart zich achter de slogan ‘de staat wil ons uitkleden… Ik doe het liever zelf’ en hij postte zijn naaktfoto op zijn Facebookpagina met een bordje ‘gesloten’ voor zijn edele delen. “En ik heb er ook nog een foto gepost waarop ik verkleed ben als prostituee, want prostituees mogen blijkbaar wel hun diensten aanbieden”, zegt Brian. “De logica is toch echt zoek! Samen met mijn collega’s hoop ik dat de overheid de maatregelen snel grondig herbekijkt en de juiste conclusies trekt!”

http://www.hautecoiffurebrian.be/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier