Kantine van de Lichterveldse sporthal krijgt na 33 jaar een nieuwe uitbater

Dorine Vandecasteele en Guido Vanwalleghem geven straks de fakkel door in de cafetaria. © foto Kurt
Bram Vanlerberghe

Dorine Vandecasteele is aan haar laatste maanden bezig in de cafetaria van de sporthal. Eind april houdt ze er na meer dan 33 jaar mee op. Dorine blikt met een fijn gevoel terug. “Ik kijk met een mooi gevoel terug, al had ik liever nog iets langer verder gedaan.”

Dorine Vandecasteele is gehuwd met Guido Vanwalleghem, die nog actief is als CD&V-gemeenteraadslid en jarenlang hoofdambulancier en sergeant-majoor bij het brandweerkorps was. “Ik heb nog twee jaar gewerkt onder de vorige uitbater, Guido Desmet”, opent Dorine. “Sinds 1 april 1986 ben ik hier als zelfstandige begonnen en toen kwamen we hier wonen. Maar sinds Guido met pensioen is, intussen een achttal jaar geleden, wonen we hier niet meer.”

Eind april mag ook Dorine van haar pensioen genieten. “Ik stop op zaterdag 27 april en een dag later geef ik nog een drink voor mijn klanten. Ik kijk met een mooi gevoel uit naar die datum, al had ik liever nog verder gedaan tot het einde van het jaar. Maar aangezien ik een nieuwe knie krijg begin mei, stop ik eerder uit noodzaak. Ik heb hier altijd graag gewerkt. Ik ben onder de mensen en indertijd paste dat heel goed met Guido zijn werk. Zelf rolde ik in deze job. Aanvankelijk dacht ik dat het voor enkele jaren zou zijn, maar voor je het weet ben je enkele jaren verder.”

Late dagen draait Dorine niet meer. “Vroeger was het na het zaalvoetbal gauw 1 uur en toen de mannen indertijd volleybalden, kon het ook laat zijn. In al die jaren was er misschien maar eenmaal iemand die wat ruzie maakte, maar nooit werd er gevochten.”

En wat brengt het pensioen? “Guido en ik gaan graag samen op reis. We gaan elk jaar vaak weg, maar we zullen er misschien nog iets meer van profiteren. Daarnaast zullen we het ook iets rustiger aan doen. Als we het geluk hebben van een zomer zoals vorig jaar moet je zelfs niet veel weggaan. We hebben veel moeten laten. Guido moest vaak alleen naar feesten gaan. Al vond ik dat niet zo lastig. In de zomermaanden is het rustiger en dan kan je zelf meer zaken plannen.”

Nieuwe uitbaters zijn nog niet gekend, maar voor goede raad kunnen ze steeds bij Dorine terecht. “En misschien kan ik dan zelf nog eens komen zwemmen. (lacht) Dat deden we vroeger op zondag eens als het zwembad gesloten was. Op reis zwemmen we ook vaak. Met de fiets rijden we ook geregeld.”

Concessie

Maandagavond werd de concessieovereenkomst goedgekeurd. Daarin werd de huurprijs vastgesteld op 1.000 euro per maand. De nieuwe uitbater is ook vrij in keuze van brouwer. “In die 1.000 euro per maand zijn alle energie en water inbegrepen, evenals de afvalophaling”, stelt schepen van Sport Els Kindt. “Daarnaast wordt er nog een afsprakennota gemaakt met de nieuwe uitbater. Dat gaat dan over openingsuren en sluitingsperiode. De procedure voor de zoektocht naar een nieuwe uitbater gaat nu van start. Vanaf 1 juni zouden we een nieuwe uitbater willen. Die moet geen nieuw meubilair voorzien. Alles blijft ter plaatse. Ook dat is voorwerp van de concessie. De overeenkomst wordt met Farys gemaakt, maar wij beslissen mee met het gemeentebestuur.”

Dorine Vandecasteele stopt ermee eind april. De nieuwe uitbater wordt dus op 1 juni verwacht. “Normaal is de cafetaria dan gesloten, al loopt die periode ook samen met het einde van de sportseizoenen. Mocht de nieuwe uitbater vroeger bekend zijn, belet niets om de overeenkomst eerder te starten. Kandidaat-uitbaters kunnen gerust contact opnemen met Farys, maar ook met het schepencollege.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier