Kankerpatiënten in AZ Damiaan kunnen voortaan VR-bril gebruiken

Verpleegkundige Frederik Desender, ex-patiënte Inge Lingier, dokter Isabelle Spoormans en de mensen van Rotary Ter Streep. © GLO
Gillian Lowyck

Patiënten die op de oncologische afdeling van het Oostendse AZ Damiaan een chemokuur ondergaan, kunnen voortaan gebruikmaken van een virtual reality-bril. Met beelden van Oostende kunnen ze even hun gedachten verzetten en hun zorgen vergeten.

De bril is een initiatief van Rotary Ter Streep. “Vorig jaar organiseerden we in het ziekenhuis de tentoonstelling Warriors against Cancer”, klinkt het. “We kregen daar zeer veel respons op en mochten toen ook drie mooie cheques van 5.000 euro aan het AZ Damiaan overhandigen.”

Het AZ Damiaan besloot om het geld opnieuw in de oncologische afdeling te investeren. “Het gebruik van een virtual reality-bril is niet nieuw in ziekenhuizen”, vertelt stafmedewerker PR en communicatie Kevin Mollet. “Het wordt voornamelijk gebruikt bij kinderen en ouderen, met relaxatie tot doel. Wij wilden het op deze afdeling inzetten: mensen moeten hier wel even blijven liggen – voor een chemokuur zijn ze hier toch gauw van 8 tot 15 uur aanwezig – of krijgen soms slecht nieuws. Zo’n bril kan voor een rustmoment zorgen.”

De beelden die al beschikbaar waren op de bril, vonden ze bij het AZ Damiaan niet echt geschikt. “Het waren computersimulaties van het Amazonewoud, een Hawaïaans strand… Allemaal erg virtueel en iets wat niet echt bij de leefwereld van de patiënt aansluit. Daarom besloten we om een firma in te schakelen die met een drone vier filmpjes van Oostende heeft gemaakt.”

Kevin Mollet van AZ Damiaan toont hoe zo'n bril werkt.
Kevin Mollet van AZ Damiaan toont hoe zo’n bril werkt.© GLO

Wie de bril opzet, zweeft als het ware boven Oostende: het Maria Hendrikapark, de haven, het strand… De beelden werden vertraagd en er wordt ook rustgevende muziek bij afgespeeld. Er zijn vier filmpjes die elk ongeveer vijf minuten duren.

Vliegend tapijt

Inge Lingier uit Oudenburg is een ex-patiënt die als een van de eersten de bril mocht gebruiken. “Er is hier vaak van alles gaande rond je wanneer je je behandeling krijgt”, vertelt ze. “Wanneer je de bril opzet, verdwijnt dat allemaal even. Je vliegt heel traag over Oostende en denkt niet meer aan al die dokters rond je. Het gaat ook allemaal zodanig traag dat je er zeker niet misselijk of zo van wordt. Je zit precies op een vliegend tapijt boven Oostende.”

Momenteel heeft de oncologische dienst twee brillen in gebruik, die vandaag zo goed als dagelijks worden gebruikt. “Het is zeker een optie om het uit te breiden naar andere diensten. Het is niet alleen rustgevend voor mensen die een chemokuur ontvangen; denk bijvoorbeeld aan personen met een grote prikangst. Door de bril kunnen ze dat even vergeten. Het is een enorme meerwaarde”, geeft verpleegkundige Frederik Desender nog mee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier