Kamagurka veilt topwerk om ‘zijn’ KV Oostende te redden

Kamagurka: "Ik kan helaas alleen maar hopen dat alles goed komt met KV Oostende." (foto Belga) © belga
Redactie KW

Een deal tussen de nieuwe investeerder PMG en tribune-eigenaar Alychlo ruimde de belangrijkste horde op weg naar een proflicentie. Maar pas wanneer het BAS een licentie aan KV Oostende zal toekennen, zullen de supporters op beide oren slapen. Zo ook diehardfan Kamagurka.

Kunst en voetbal liggen dichter bij elkaar dan je zou denken. En daar is de opvallende veilingactie van KV Oostende en haar grootste fans het beste bewijs van. Zo biedt Kamagurka een abstract werk aan. “Ik krijg regelmatig de vraag om kunstwerken te schenken of te veilen, maar ga daar normaal niet snel op in. Maar de situatie van KVO is anders: ik móét wel”, klinkt het.

Kapitaalsinjectie

Op heel korte termijn is KVO op zoek naar een kapitaalsinjectie van 2,7 miljoen euro om haar proflicentie te behalen. Dat een veiling en geldinzamelactie geen miljoenen zullen opleveren, is duidelijk. Maar het gaat om het signaal en de samenhorigheid die erbij komt kijken. “Ik zag het eigenlijk fout lopen bij KVO toen Marc Coucke vertrok. Om in eerste klasse actief te zijn, is er geld nodig. Héél veel geld. Als zelfs grote ploegen vele miljoenen moeten ophoesten, dan weet je genoeg. Je hebt een basis nodig van pakweg 20 miljoen euro, een goeie spelerskern en een beetje geluk. Om nog maar te zwijgen van de gevolgen van de coronacrisis. Die zal echt een mokerslag toedienen aan bepaalde clubs. Want welke sponsor zal nu geld stoppen in een ploeg die door dat virus niet meer speelt? Ik vind het eigenlijk opvallend dat ze in het Belgische voetbal doen alsof alles normaal is”, zucht Kama.

Veel supporters hebben het deksel op de neus gekregen

Hoop

“Komt het goed met KV Oostende? Eerlijk, ik heb daar geen flauw benul van. Natúúrlijk hoop ik dat alles in orde komt, echt. Was er nu maar iemand met geld, dan zag ik geen enkel probleem. Persoonlijke spelletjes spelen in de media is écht niet verstandig en ik kan me niet voorstellen dat het zou helpen om met iemand als Marc Coucke te onderhandelen. Kijk, los van wie nu de gesprekken voert, vind ik het vooral erg voor iedereen die met hart en ziel bij de club betrokken is. Die hebben de afgelopen weken en maanden echt het deksel op de neus gekregen. Mensen van Robert ‘Chaf’ Chaffart, de alom bekende barman en materiaalmeester, tot diegene die het gras en onkruid van tussen de tegels in het stadion peutert. Die mensen weten niet wat er gaat gebeuren met hun club. KV Oostende zorgt voor een heel uitgebreid sociaal netwerk in de stad, denk maar aan de jeugdspelertjes. Maar nogmaals: je kan al die problemen ook niet loskoppelen van de coronacrisis.”

Corona. Je zou denken dat het enigszins inspirerende tijden zijn voor een cartoonist, tekenaar en kunstenaar als Kama. “Inspirerend? Ik vind het eerder enerverend. Je leeft ondergedoken, je vrijheid is weg. Ik mag mijn 96-jarige moeder niet bezoeken, ook mijn kinderen kan ik niet zien.”

Verhuizing

“En met Herr Seele kan ik niet meer wekelijks afspreken. Dat gebeurt nu via hoe heet dat alweer? – Facetime of Zoom in plaats van samen een pint of koffie te drinken in Oostende. De vele uitverkochte voorstellingen van Return of the comeback zijn nugeannuleerd. Ik vind inspiratie al mijn hele leven overal – daar heb ik dus absoluut geen coronacrisis voor nodig. Het is nu eenmaal de actualiteit, dat wel. Intussen kan ik me in mijn atelier in Zwevezele (Kama ruilde onlangs Brugge in voor de Wingense deelgemeente, red.) helemaal uitleven en werken voor verschillende media.”

(Timmy Van Assche)