Justin is finalist van Mister Gay Belgium 2024: “Voor veel topsporters vormt uit de kast komen nog drempel”

Justin Laevens: “Jezelf zijn levert altijd goud op.” © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Justin Laevens (23) is de Broelbabbel van deze week. De Bissegemnaar zit bij de laatste elf finalisten van Mister Gay Belgium 2024. Hij was de eerste Belgische profwielrenner die zich outte als homo. “Ik denk dat het voor veel topsporters nog steeds een drempel is om uit de kast te komen. Ik wil mijn eigen ervaring delen en het taboeonderwerp doorbreken.”

Justin Laevens kreeg in 2020 een contract als professioneel wielrenner. “Tijdens een interview vroeg de journalist me of ik samen was met een jongen. Daar heb ik toen eerlijk op geantwoord. Het nieuws werd onmiddellijk opgepikt door andere media. Ik was de eerste professionele wielrenner die openlijk uit de kast was. Ik had de plotse switch in topic van sport naar mijn seksualiteit niet verwacht, maar ik was wel blij. Ik kon sindsdien meer mezelf zijn in de sportwereld. Daarvoor hield ik het niet per se stil, maar ik was ook niet van plan om het openlijk te vertellen. Veel mensen keken toen naar mij als rolmodel en sommige mensen die in de knoop lagen met zichzelf heb ik ook echt kunnen helpen. Daarom doe ik nu ook mee aan de Mister Gay-verkiezing. Ik wil het taboe binnen de topsport doorbreken. Niet alles draait rond prestaties, je moet ook jezelf kunnen zijn.”

Rolmodel

Gelukkig heeft Justin nooit zelf moeilijkheden ervaren omwille van zijn seksualiteit. “Ik was 17 jaar toen ik mijn beste vriendin een bericht stuurde over hoe ik me voelde en dat ik aangetrokken was tot jongens. Ze had al een vermoeden, zei ze. Geleidelijk aan vertelde ik het ook aan mijn ouders en mijn dichte kring. Iedereen reageerde er positief op, voor mij was het daardoor een gemakkelijk proces. Al was ik er tijdens het trainen wel mee bezig toen niemand het nog wist. Het zat in mijn hoofd, ik wist niet hoe mensen erop zouden reageren of wat ze ervan zouden denken, maar na mijn onverwachte coming out kon ik weer met een helder hoofd aan mijn training beginnen. Ik kon volledig mezelf zijn en mijn prestaties werden ook beter.”

Meer en meer atleten durven hun seksualiteit te uiten en de taboesfeer te doorbreken. Dat heb ik gemerkt tijdens de Olympische Spelen – Justin Lavens

“Tegelijkertijd voelde ik als rolmodel wel meer druk op mijn schouders. Ik kreeg meer samenwerkingen met sponsors als eerste wielrenner uit de kast, maar ik liet mezelf niet afleiden van de sport. Ik denk wel dat het altijd een moeilijkheid zal blijven binnen de sportsector, maar meer en meer atleten durven hun seksualiteit te uiten en de taboesfeer te doorbreken. Dat heb ik ook gemerkt tijdens de Olympische Spelen. Een positieve trend.”

Carrière stop

Na acht jaar wielrennen zette Justin zijn professionele carrière stop in 2022. “Het was mooi geweest. Ik wou meer genieten van het leven en meer doen dan alleen maar sporten. Ik miste feestjes omdat ik niet kon uitgaan in het weekend en ik zat vaak in het buitenland voor professionele wedstrijden. Doordeweeks ging ik na school onmiddellijk fietsen, dus het was moeilijk om af te spreken met vrienden. Als topsporter verlies je sociale contacten. Ik wou mijn jeugdig leven ontdekken en ook met mijn job in AZ Groeninge was wielrennen niet langer te combineren.”

“Ik wil de top drie halen, maar hoop vooral dat mijn verhaal mensen bijblijft”

Justin volgt de Mister Gay-organisatie al een paar jaar en werd door hen gecontacteerd om deel te nemen. “Ik had dan ook een goed thema om aan te kaarten, met mijn ervaring in de sportwereld. Eerst heb ik wel getwijfeld om deel te nemen. Er komt veel bij kijken en ik ben die verkiezingswereld niet gewoon. Op een podium staan en voor mensen babbelen was destijds niet mijn sterkte. De belofte van een unieke ervaring heeft me uiteindelijk overtuigd. Soms moet je in het leven dingen durven doen. Ik ben opengebloeid op het vlak van communicatie naar mensen toe. Tijdens het traject leer je die skills. De algemene stress is er nog, maar veel minder. De kandidaten krijgen ook goede ondersteuning van de organisatie.”

Top drie

Onze Bissegemse Mister Gay hoopt de top drie te halen. “Maar ik hoop vooral dat mijn verhaal mensen bijblijft. Het is oké om jezelf te zijn in de sportwereld. Als ik zou winnen kan ik die boodschap nog meer kracht bijzetten en campagnes opstarten, zoals stickers ontwerpen met mijn quote: jezelf zijn wint altijd goud. Die kan je dan bijvoorbeeld op je fiets of helm plakken. Maar eerst wil ik wat tot rust komen. Het is al een helse periode geweest.”

Tot de finaledag op zaterdag 24 augustus kan je stemmen op Justin: www.mrgaybelgium.be/finalisten-2024.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier