Josiane Dubois kan weer wenskaarten verkopen op zaterdagmarkt

Josiane baat een niet-voedingskraam uit en hangt dus af van loting of ze al dan niet op de markt kan staan. (foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Vanaf zaterdag 23 mei kunnen de Ieperlingen weer naar de zaterdagmarkt, op de nieuwe tijdelijke locatie in de Leopold III-laan en met een beurtrolsysteem voor de niet-voedingskramen. Josiane Dubois (69) uit de Meenseweg is blij dat ze haar klanten terug zal zien, maar hoopt vooral op een snelle terugkeer naar de Grote Markt.

Josiane Dubois (69) heeft al heel wat watertjes doorzwommen als marktkramer, maar nog nooit was ze zo lang werkloos als tijdens de lockdown. “Ik doe al meer dan dertig jaar de markten, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt”, vertelt Josiane, die een klein kraampje met wenskaarten en speelgoed heeft. “Vroeger deed ik veel meer markten, maar nu ik een beetje ouder geworden ben beperk ik me tot Ieper en Le Bizet.”

Aangezien Josiane geen winkel heeft, moet ze het volledig hebben van de markten. “Voor mij is het wel eerder een bijverdienste, al zijn deze inkomsten wel heel belangrijk om rond te komen”, legt ze uit Josiane. “Al hou ik mijn hart voor de marktkramers die iedere dag ergens op een markt staan. Voor hen was de lockdown rampzalig. Gelukkig moesten we niet blijven standgeld betalen.”

Met de vrijgekomen tijd probeerde Josiane er vooral te zijn om vrienden en familie te helpen: “Ik heb bijvoorbeeld een vriendin van wie de man in het rusthuis verblijft. Wij komen iedere dag een uur op een bank zitten om te zwaaien naar de bejaarden. Dat is het. Voor de rest ben ik vooral in mijn kot gebleven.”

De Nationale Veiligheidsraad legde een maximum van 50 kramen op. Aangezien de Ieperse zaterdagmarkt 74 vaste kramen telt, komt er een beurtrolsysteem voor niet-voedingskramen. Zo zullen de voedingskramen elke week op de markt staan en alle andere kramen beurtelings om de twee weken. “Ik zou heel graag zaterdag al terugkeren, maar er moet nog geloot worden om te bepalen welke niet-voedingskramen eerst mogen komen”, legt Josiane uit. “Enerzijds heb ik begrip om de voedingskramen wekelijks te laten komen, maar ik vind het toch jammer dat er nog kramen uit de boot vallen.”

In ieder geval is ze klaar om zaterdag opnieuw haar kraampje op te slaan. “Ik heb de markt en de klanten gemist. De afgelopen twee maanden heb ik hier en daar wel enkele wenskaarten aan huis geleverd voor vaste klanten, maar dat is natuurlijk maar een fractie van wat ik normaal verkoop op de markt”, vertelt ze. “Zelf ben ik niet bang om besmet te worden. Ik zal een mondmasker aandoen en zorgen dat er handgel staat. Ik ben ook wel van plan om mensen die te dicht komen erop te wijzen dat ze voldoende afstand moeten bewaren. Al denk ik dat de meeste mensen ondertussen wel weten wat de richtlijnen zijn.”

“Minder animo”

Ze vreest ook dat de nieuwe locatie in de Leopold III-laan niet ideaal is. “Hopelijk keren we snel terug naar de Grote Markt. Dat blijft toch de beste plaats voor de markt”, vindt ze. Bij evenementen verhuizen we normaalgezien naar de Esplanade en je merkt dan wel dat er minder animo is. Een voordeel is wel dat er veel parkeerplaatsen zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier