Jonge Zwevegemnaar schittert op Dior-catwalk tijdens Parijse Fashion Week

© Rebel Management
Redactie KW

Met zijn ranke 1,88 meter, zijn uitgesproken juk- en kaakbeenderen en intrigerende karakterblik trok de toen 16 jaar oude Laurens Pouchele de aandacht van modelscout Ruben Debuck. Een dik jaar later schitterde de Zwevegemnaar tijdens de Parijse Fashion Week op de catwalk van het wereldberoemde kledingmerk Dior.

Als zestienjarige ging Laurens in mei 2015 met enkele vrienden naar het ‘Univerz Festival’ in Izegem. “Al was ik daar eerder toevallig. Normaal moest ik die zaterdag voetballen, maar door een blessure kon ik niet spelen. Achteraf bekeken blijkt dat muziekfestival een belangrijke rol te hebben gespeeld.”

Het is daar dat modelscout Ruben Debuck van het Brusselse ‘Rebel Management’ Laurens aanspreekt. “Hij gaf me zijn kaartje en vroeg spontaan of ik eventueel interesse had in modellenwerk. Na kort overleg met mijn ouders, ben ik er vol voor gegaan”, lacht Laurens. “Ik was daar voordien misschien al ergens in mijn achterhoofd mee bezig, maar die stap kwam op dat moment toch onverwacht.”

Stevige kick

Als amper 16-jarige tekent Laurens een contract bij ‘Rebel Management’, het bureau met bookers Ruben Debuck en JD Ankomah, en haalt hij al snel verschillende opdrachten binnen. “Al zijn er ook periodes waar je gewoon moet afwachten. Het is een klein wereldje, waarin het tegenkomen van de juiste personen op het gepaste moment volgens mij een belangrijke rol speelt. Mij hoor je alleszins niet klagen. Mijn bureau regelt nagenoeg alles voor de modellen: zij leggen contacten, regelen castings, enzovoort.”

Op een shoot voor ‘Dust Magazine’ valt Laurens enorm in de smaak bij een van de stylisten van Dior. “Ik moet daar een bepaalde indruk nagelaten hebben, denk ik. Ongeveer twee weken geleden kwam de vraag of ik interesse had om in Parijs de nieuwe zomercollectie van Dior voor te stellen. Zo’n kans krijg je uiteraard niet al te vaak”, zegt Laurens trots.

“In het publiek zaten onder meer Karl Lagerfeld en acteur Robert Pattinson”

Jonge Zwevegemnaar schittert op Dior-catwalk tijdens Parijse Fashion Week
© Rebel Management

Op dinsdag over en weer naar Parijs voor een fitting, het passen en aanmeten van de kleren. Op vrijdag repeteren en op zaterdag effectief de catwalk op met het nieuwste Dior-materiaal om de schouders. “Het ging de laatste dagen en weken erg hard, dat besef ik. Maar ik heb er enorm van genoten. Of ik stress had tijdens het lopen? Laten we zeggen dat er een gezonde adrenaline door je lichaam stroomt net voor je op moet. Uiteraard geven opdrachten van dit kaliber een zekere kick, maar het is niet zo dat ik stond te trillen op mijn benen.”

Een vijftigtal modellen van over de hele wereld presenteerden afgelopen weekend voor een leger fotografen en vips. “In het publiek zaten onder meer ontwerper Karl Lagerfeld en acteur Robert Pattinson. Vooraf denk je daar wel even aan, maar eens je op moet, ben je toch vooral gefocust. Je tracht natuurlijk altijd te doen wat men van je verlangt.”

Met zijn 17 jaar was Laurens een van de jongste modellen in Parijs. De gemiddelde leeftijd draait rond de 19 à 20. “Bij de meisjes zie je wel vaker 16- of zelfs 15-jarigen, maar de jongens zijn inderdaad meestal iets ouder.”

In Parijs verbleef de Zwevegemnaar samen met een aantal andere modellen op een appartementje. “En daar leer je vaak heel wat nieuwe, interessante mensen kennen. Die paar dagen Parijs waren voor een jonge gast als ik op zich al een heel avontuur”, lacht hij. “Mijn ouders staan volledig achter me, mijn jongere zus is enorm trots en al mijn vrienden reageren erg positief op mijn modellencarrière.”

Examen inhalen

Het Dior-avontuur viel voor Laurens, die net het voorlaatste jaar van het middelbaar aan het Guldensporencollege De Kaai achter de rug heeft, middenin de examenperiode. “Maar nadat ik de situatie uit de doeken heb gedaan bij de directrice heb ik mijn examen later mogen inhalen. Ook op school merk ik dat veel mensen me steunen in wat ik doe. Van jaloerse reacties of dergelijke heb ik eigenlijk geen last.”

Concrete toekomstplannen heeft hij nog niet echt. “Ik weet dat een dergelijke carrière meestal aan de korte kant is, maar ik probeer er op dit moment zoveel mogelijk plezier aan te beleven. School komt vanzelfsprekend op de eerste plaats, maar zo lang ik opdrachten krijg, ik het graag blijf doen en ik me er voor de volle honderd procent kan in smijten, doe ik voort. We zien wel wat er uit de bus valt, al hoop ik stiekem op de Dior-catwalk in januari.”

(Olaf Verhaeghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier