Jonge weerfreak Milan Debuyck uit Roeselare pakt uit met een eigen website

Via zijn website wil Milan Debuyck zijn weerkennis delen met het grote publiek. (foto SB) © Stefaan Beel
Redactie KW

Sinds kort heeft de vijftienjarige Roeselarenaar Milan Debuyck een eigen website ontwikkeld waarmee hij zijn passie voor het weer met iedereen in de Lage Landen wil delen. Zijn weervoorspellingen kun je raadplegen op Weather Belgium.

Milan Debuyck volgt het vierde jaar toerisme in de Hotel- en Toerismeschool Spermalie. Al van jongs af is hij ontzettend gefascineerd door alles wat met het weer te maken heeft. En nu pakt hij uit met zijn eigen weersite. “Ik liep al een tijdje met dit idee rond”, zegt deze enthousiaste weerfreak, die naast zijn meteorologische passie ook graag een Netflix-serie meepikt. “Het weer heeft mij altijd al geïntrigeerd. Als er vallende sterren gesignaleerd worden of als er sprake is van een maansverduistering, dan zit ik meestal op de eerste rij om dit live te kunnen aanschouwen”, zegt Milan.

“Tijdens de lockdown werd ik zoals zoveel studenten opeens geconfronteerd met heel wat extra vrije tijd. Op dat moment heb ik de koe bij de horens gevat en ben ik vol gegaan voor mijn weersite. Het weer is voor iedereen belangrijk”, weet de Roeselarenaar. “Als je ‘s morgens de radio aanzet of de kranten openslaat, is het telkens één van de belangrijkste items. Mensen stemmen er vaak hun dag op af. Zelfs hun humeur of hun vakanties hangen ervan af. Het is mijn doel om iedereen te informeren over welk weer hen die dag te wachten staat of hoe het met ons klimaat gesteld is. Ik hoop een zo groot mogelijk publiek te bereiken.”

gerichte voorspelling

In de toekomst zou Milan Debuyck graag een opleiding volgen om zich daarin verder te verdiepen. “Voorlopig lees ik heel veel boeken over dit onderwerp en volg de nieuwigheden via het web op de voet. Mijn weersite beman ik voorlopig helemaal op mijn eentje. Ik probeer er dagelijks een tweetal uur aan te werken. In het weekend en vooral tijdens de vakantie ben ik er natuurlijk heel wat langer mee bezig.”

Om zijn voorspellingen te maken, raadpleegt hij elke dag enkele interessante sites en weerkaarten. “Op basis daarvan maak ik dan mijn eigen weerpraatje. Ik neem niets letterlijk over. Andere sites leveren ook voortreffelijk werk maar ik probeer mijn eigen identiteit te volgen”, geeft Milan aan.

“Ik wil mensen helpen met concrete weervragen”

“Met deze site wil ik alle Roeselarenaars en bij uitbreiding alle Vlamingen en Nederlanders een platform bieden waar ze terecht kunnen met concrete vragen. Hebben mensen een uitstapje gepland of willen verenigingen weten of hun activiteit zal kunnen doorgaan, dan kan ik hen helpen met een gerichte voorspelling.”

Klimaatopwarming

De ambitieuze weerman heeft ook aandacht voor de klimaatopwarming, wat volgens hem een groot probleem is. “Dit zal de komende jaren alleen maar duidelijker worden. Ik probeer mijn steentje bij te dragen om te sensibiliseren en mensen te informeren over wat ons te wachten staat als ons gedrag niet verandert. Hiervoor verwijs ik mensen graag door naar mijn extra website. Zoals het er nu naar uitziet, zullen de komende zomers echt wel extreem warm en de winters zachter worden. Het zal dus minder gaan sneeuwen.”

“Zelf ben ik heel vaak bezig met het milieu. Het beheerst voor een stukje mijn leven. Velen nemen de klimaatopwarming nog niet serieus. Ik merk wel dat dit thema de laatste jaren meer bespreekbaar is geworden.” Over de acties van Greta Thunberg is Milan heel lovend. “Zij zet zich in voor het klimaat en heeft een heel krachtige boodschap”, klinkt het bij de mogelijke opvolger van Frank Deboosere. “Ik hoop dat mijn site veel aantrek heeft en stel mij tot doel die in de toekomst nog uit te breiden”, besluit Milan. (KK)

Geïnteresseerden kunnen Milans voorspellingen volgen op weatherbelgium4.webnode.be of via zijn facebookpagina ‘Weather Belgium’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier