Jong horecakoppel opent Bistro Lin’eau in oude vlasfabriek in centrum van Sint-Baafs-Vijve

Het originele aan de horecazaak van Lisa en Baptiste is dat de fabriek van weleer grotendeels bewaard is gebleven. © TVW
Redactie KW

Het ruim 100 jaar oude gebouw van de vroegere vlasfabriek Lambrecht in het centrum van Sint-Baafs-Vijve heropent volgende zomer als Bistro Lin’eau. Het Waregemse koppel Baptiste Tieberghien en Lisa Van de Cauter zal de horecazaak uitbaten.

Het fabrieksgebouw, dat nog volop wordt gerenoveerd, is eigendom van Woningbouw Taelman uit Oeselgem. Het bevindt zich vlakbij de oude Leie-arm, het André Demedtshuis en de kerk. Aannemer Luc Taelman zocht culinair talent voor de horecazaak en kwam uit bij Baptiste Tieberghien (26) en zijn vriendin Lisa Van de Cauter (27).

Baptiste, wiens ouders enkele jaren het kasteel van het Waregemse Park Casier open hielden, verdiende als chef-kok al zijn strepen in enkele horecazaken en Lisa is de dochter van Traiteur Luc uit de Jozef Duthoystraat in Waregem. “Lin’eau wordt een bistro die bekende gerechten op basis van verse streekproducten een niet-alledaagse touch geeft“, vertellen Baptiste en Lisa.

Kogelgaten

Het originele aan de horecazaak is dat de fabriek van weleer grotendeels bewaard is gebleven. De buitenmuren staan er nog -net als de opvallende schoorsteen- en werden gerenoveerd en gezandstraald. “Hier en daar zie je nog gaten van kogelinslagen tijdens de Tweede Wereldoorlog”, aldus Baptiste. Er werd een grotendeels overdekt terras aangebouwd. Net als het restaurant zal het plaats bieden aan ruim 50 gasten.

Het koppel wenst de link met het verleden absoluut in eer te houden. “De naam Lin’eau verwijst naar ‘lino’, wat Spaans is voor vlas, de ‘eau’ slaat op de nabijheid van de Leie en ook de gouden rand in ons logo verwijst naar het vlas, indertijd het goud van deze streek.”

Fietsknooppunt

Door zijn prachtige ligging en de aanwezigheid van het Demedtshuis, trekt de dorpskern van Sint-Baafs-Vijve redelijk wat fietstoeristen aan. Daar willen Baptiste en Lisa op inspelen. “Op zaterdag en zondag zullen we in de namiddag doorlopend open blijven en telkens drie zelfgemaakte taarten aanbieden. De kaart zal ook heel wat streekbieren bevatten.” Fietsers die de komende weken en maanden de Mandeldal- of Vlaskoorderoute afhaspelen weten dus vanaf eind juni, wanneer Bistro Lin’eau in principe opent, waar halt te houden. (TVW)

De verbouwingen en alle nieuwtjes kan je volgen op de Facebookpagina Bistro Lin’eau.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise