Joke Verstegen veilt Ensorwerk voor het goede doel: “Zelfs interesse vanuit de showbizz”

Tristan Vandevelde

Kunstenares Joke Verstegen veilt haar unieke Tribute To Ensorwerk ‘De Intrige’ ten voordele van zorginstelling het BZIO. De veiling vindt plaats op 28 mei om 10:00 uur en wordt verzorgd door gerenommeerd veilighuis Carlo Bonte Auctions, bekend van het Play4-programma ‘Stukken van Mensen’.

Joke Verstegen is een Belgisch kunstenaar die woonachtig is in Oostende. Na een loopbaan als leerkracht besliste ze in 2022 haar eigen kunstgalerij te openen in Oostende. De frisse zeelucht inspireert haar voor haar landschapcollectie waar ze – zoals ze zelf zegt – kunstzinnige intuïtie combineert met waarnemingen ter plaatse. Ze heeft ook nog een aardse, humane en drip painting collectie. Haar uitgesproken werken hebben bijna allen een ding gemeen: reliëf. “Door reliëf bekom je een extra dimentie en dit is een meerwaarde aan mijn kunst.”

Het Ensorjaar

Ter ere van het 75ste sterfjaar van James Ensor spoorde Stad Oostende alle handelaars aan om iets te doen in teken van de mystieke kunstenaar. “Ik was niet meteen verkocht omdat het niet in mijn aard zit om werken van andere kunstenaars te kopiëren. Maar het stadsbestuur overhaalde mij toch na een bezoek aan het Ensorhuis.” Daarop maakte ze een gelimiteerde collectie van tien werken gebaseerd op kunst van James Ensor, maar met een touch van Joke Verstegen. “Iemand zei me onlang: jij bent de James Ensor van de 21e eeuw”, lacht ze.

Toch knaagde het een beetje aan haar gemoedsrust, vertelt Joke. “Het voelde niet juist om klakkeloos beelden van een andere kunstenaar te gebruiken. Daarom heb ik besloten iets terug te doen.” Op 28 mei veilt ze een van haar tien werken – ‘De Intrige’ – in samenwerking met veilinghuis Carlo Bonte. “Alleen een veiling op poten zetten en het juiste doelpubliek bereiken is niet evident. Via Stukken van Mensen kwam ik dan ook terecht bij veilinghuis Carlo Bonte. Zij gingen onmiddellijk mee in het verhaal.” Carlo Bonte en zijn team schatten dat het werk zal verkocht worden tussen 2.000 à 3.000 euro. Ook Joke hoopt minstens zoiets op te halen. “Als ik iets doe, wil ik het goed doen. Met Carlo bonte vond ik al een geschikte partner. Nu hoop ik zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de Oostendse zorg.”

Interesse uit de showbizz

Al het ingezamelde geld gaat rechtstreeks naar het revalidatieziekenhuis en centrum voor ambulante zorg en herstel BZIO. “De zorg komt altijd middelen te kort en Ensor was van Oostende. Een Oostendse zorginstelling leek mij een nobel doel.” Er kwam al heel wat volk over de vloer om informatie te vragen, waaronder zelfs enkele kanjers uit de Vlaamse showbizzwereld.

Meer info via verstegen-art.com of carlobonte.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier