Jille Holvoet (38) wint eerste editie van Baekelandt Universalis in Lendelede

Jille Holvoet mocht zich tot Baekelandt Universalis kronen. © CLY

Jille Holvoet (38) won vrijdagavond de finale van Baekelandt Universalis in Lendelede. “Ik wist vooraf alleen dat de winnaar eeuwige roem krijgt, maar van een tweedaags verblijf in een B&B in de regio Bordeaux, uitgebaat door Lendeledenaar Dirk Baekelandt, een verre afstammeling van Ludovicus Baekelandt, wist ik helemaal niets”, zegt Jille.

De finale van de eerste Baekelandt Univeralis had plaats op het Dorpsplein tijdens de openingsreceptie van de kermis op vrijdagavond 23 augustus. Van de aanvankelijk meer dan dertig kandidaten bleven er nog vijf over om voor de titel te spelen: Steven Berteloot, Marie Coopman, Sara Deelaere, Laura Declerck en Jille Holvoet. Na twee proeven op het podium – pingpongballetjes al schuddend uit een buikgordel schudden én met een rietje zo snel mogelijk vier bekers met M&M’s vullen – vielen Laura en Sara af. De drie resterende kandidaten moesten de resterende finaleproeven op het Dorpsplein zelf afwerken. Jille won, Steven en Marie werden ex aequo tweede.

Stress

Jille Holvoet woont sinds 2017 in Lendelede. Hij werkte vroeger in een natuurgebied in Geel, was boomverzorger en is nu sinds drie jaar deskundige milieu en groen in de gemeente Kuurne.

“Ik ben niet iemand die zomaar meedoet aan een dergelijke activiteit”, zegt Jille. “Maar mijn partner Lieselot Depoortere maakte voor deze keer een uitzondering, dus stapten we uit onze comfort zone en schreven ons allebei in. Lieselot viel jammer genoeg al af bij een eerste selectie. Ik was een van de twintig finalisten die vóór de finale nog een achttal proeven in twee dagen tijd moesten afwerken.”

“Er heerste gezonde rivaliteit onder de kandidaten, maar ook heel wat stress om toch niet af te vallen”

Alles werd gefilmd en wekelijks kwam er een afvaller op Facebook en op KW.be aan het woord. “Er heerste gezonde rivaliteit onder de kandidaten, maar ook heel wat stress om toch niet als afvaller de arena te moeten verlaten. Vlak vóór de finale beleefde ik niet mijn beste week op het werk en zodoende stond ik niet 100 procent in vorm aan de start. Maar het viel al bij al goed mee. Ik kon als eerste de laatste proef – een vuurtje maken en dan een touw in brand steken, waardoor een gewicht aan de andere kant nar beneden kwam – beëindigen en toen viel alle stress van mij af. Al stond ik na de wedstrijd nog een beetje te trillen op mijn benen”, zegt Jille. “Of ik zou meedoen aan een tweede editie? Daar moet ik toch eerst een keer over nadenken, hoor.” (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier