Jeugddienst opent in Gaverdomein bouwspeelplaats voor scholiertjes

Jeugddienstmedewerker Aaron Nys en schepen van Jeugd Bert Schelfhout aan de bouwspeelplaats in het Gaverdomein.© (Foto DRD)
Jeugddienstmedewerker Aaron Nys en schepen van Jeugd Bert Schelfhout aan de bouwspeelplaats in het Gaverdomein.© (Foto DRD)
Redactie KW

Goed nieuws voor de lagereschoolkinderen die van enig avontuur houden. Tot en met vrijdag 18 juni kunnen ze zich in een uithoek van het Gaverdomein uitleven in het bouwen van kampen. Speelplezier is gegarandeerd.

“Door de huidige situatie zijn kinderen beperkt in het beleven van hun vrije tijd”, stelt schepen van Jeugd Bert Schelfhout (Open Vld). “Nog eens goed ravotten, luidruchtig zijn, zich vuil maken, in een boom klimmen… Het is in deze tijd allemaal niet meer vanzelfsprekend. Het avontuur moest plaatsmaken voor allerlei beeldschermen: tablets, computers, tv’s… Voor veel kinderen is het al een tijdje geleden dat ze nog eens naar buiten trokken om te ontdekken, hun grenzen te verleggen, bij te leren of hun fantasie de vrije loop te laten…”

“Onze gemeentelijke jeugddienst organiseert daarom op het Gaverdomein, ter hoogte van de kruiptunnels, een uitdagende bouwspeelplaats waar kinderen naar hartenlust kampen mogen bouwen. Iedere woensdag- en vrijdagnamiddag is er ook een uitleendienst waar kinderen heel wat materiaal kunnen ophalen. Er is van alles: doeken, houten latten, fiets- en autobanden, touw, haspels, plooimeters, buizen… Zelf materiaal meebrengen mag ook, zolang men het op het einde van de dag weer meeneemt.”

“De bedoeling van de bouwspeelplaats is dat kinderen zonder ouders spelen, zodat ze zelf ontdekken en leren wat mogelijk is”, vult jeugddienstmedewerker Aaron Nys aan. “Je eens bezeren hoort daar soms ook bij, maar op die manier leren kinderen hun grenzen kennen. De positieve gevolgen zijn bijna eindeloos. Buitenspelen is gezond, kinderen ontwikkelen zich lichamelijk en geestelijk, ze maken nieuwe vriendjes, ze leren nieuwe inzichten, ze gebruiken hun fantasie, hun zelfvertrouwen krijgt een boost…”

Veiligheid voorop

“De bouwspeelplaats is er vooral voor kinderen van het lager onderwijs, maar iets oudere kinderen zijn ook welkom. Voor jongere kinderen zijn de uitdagingen op de bouwspeelplaats nog iets te groot. Zij kunnen zich uitleven op de vele speeltoestellen in het Gaverdomein. De ouders kunnen iets lezen of genieten van het speelplezier van hun lieverdjes… We zullen de bouwspeelplaats en de kampen regelmatig controleren op stevigheid, zodat de veiligheid niet in het gedrang komt. Als een kamp gevaarlijk is, wordt het afgebroken.”

De bouwspeelplaats is open tot en met vrijdag 18 juni. De uitleendienst bevindt zich in de jeugddienst en is open op woensdag van 13 uur tot 16.30 uur en op vrijdag van 15 uur tot 16.30 uur. (DRD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier