Waregem krijgt label ‘kindvriendelijke stad’

Schepen van Jeugd Jo Neirynck ontving het label Kindvriendelijke Stad uit handen van Vlaams kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens. © LV
Redactie KW

De Paardenstad mag zich de komende zes jaar met trots Kindvriendelijke Stad noemen. Na een lang en succesvol traject overhandigde de Vlaamse kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens het bijzondere label aan het stadsbestuur.

Na een vraag van oppositieraadslid Nancy Vandenabeele (N-VA+) besloot het stadsbestuur eind 2021 om in te stappen in een traject rond het label ‘Kindvriendelijkheid’. “Dat traject verwacht een brede analyse en inspraak van kinderen en jongeren om een visie en actieplan uit te werken. Die brede blik is essentieel, want bijna elk domein heeft een raakvlak met hun leefwereld”, duidde schepen van Jeugd Jo Neirynck (CD&V).

Na een lang traject diende stad Waregem begin dit jaar haar dossier in. Dat werd vervolgens grondig onder de loep genomen door een jury van experts in lokaal beleid, kinderrechten en de leefwereld van jongeren. Waregem is een van de 14 laureaten die een nieuw dossier indienden. Daarnaast konden acht lokale besturen het label dat ze in 2018 een eerste keer behaalden verlengen.

Acties

“In een kindvriendelijke stad of gemeente zijn kinderen en jongeren volwaardige medeburgers die actief vormgeven aan de samenleving, over al hun levensdomeinen”, klinkt het bij organisatie Bataljong. “Kindvriendelijkheid is een barometer voor goed lokaal beleid dat de leefbaarheid voor iedereen – en dus ook volwassenen – verhoogt.”

Het Waregemse stadsbestuur verspreidde vragenlijsten, verzamelde data en ging over vier kernthema’s in gesprek met meer dan duizend kinderen en jongeren. “Kindvriendelijke Stad is niet zomaar een label, het is een engagement om voort te werken”, reageert een tevreden schepen Neirynck. “De stad zal diverse acties ondernemen. We gaan onder meer inzetten op kleur in de publieke ruimte door middel van streetart en cocreatie.”

Speelterreinen

“We blijven ook verder werken aan veilige schoolomgevingen en zetten in op speelterreinen waar kinderen zonder en met een handicap samen kunnen spelen. De participatie binnen de schoolcontext versterken we door aan te sluiten op een leerlingenraad of een kruisbestuiving te realiseren tussen de leerlingen- en jeugdraad.”

(LVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier