Van marsrover tot waterraket: Kinderen beleven uniek Educatief ruimtekamp in Astropolis

De deelnemers leren fijne motoriek en ruimtelijk nadenken. (foto LB)
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

Astropolis in Oostende heeft de voorbije jaren een uitgebreid educatief aanbod uitgewerkt om kinderen niet enkel veel bij te leren over sterrenkunde en ruimtevaart, maar ook enthousiast te maken. Voor de eerste keer wordt er ter plaatse ook een kamp georganiseerd. Tien kinderen worden ondergedompeld in leuke workshops.

De kinderen van de ‘Space academy’ zitten rustig te bouwen aan hun eigen mini Mars-rover als we langsgaan in Astropolis aan de Duinkerkseweg. Het is niet zomaar wat knutselen, maar ze leren ondertussen fijne motoriek en ruimtelijk nadenken. Zo wil directeur Patrick Jaecques de kinderen tussen 8 en 12 jaar dan ook warm maken voor sterrenkunde en/of ruimtevaart.

“We geven telkens maximum 15 minuten uitleg, maar we willen vooral dat ze zelf op een speelse manier op ontdekking kunnen”, licht hij toe.

Waarneemkoepel

Astropolis heeft ondertussen al 15 verschillende workshops in het aanbod. Tijdens het kamp komen heel wat thema’s aan bod. “De mars-rover is leuk om te doen omdat er ook echt een zonnepaneel in zit. Als de zon er op schijnt, rijdt hij niet alleen rond, maar zie je ook de camera bewegen”

De kinderen bouwen ook hun eigen water- en microraketten. “Met ons model van de waterraket slagen we er in om tot 50 meter hoog te gaan. De kinderen maken zelf de vleugels. Speciaal voor dit kamp werken we ook met een parachute. De kinderen leren zo nadenken over hoe groot die moet zijn.”

“We gebruiken daarvoor geen wiskunde of fysica, maar we geven voorbeelden en iedereen gaat dan zelf aan de slag. Op die manier gaan ze spelenderwijs op ontdekking.” Een bezoek aan de grote waarneemkoepel kan ook niet ontbreken.

Ardennen

Het is voor het eerst dat het kamp georganiseerd wordt. “Het is de eerste keer dat we het zo aanpakken. Vroeger organiseerden we al volwaardige kampen met overnachtingen en die waren telkens volzet. We zijn er over aan het nadenken om dat in de toekomst opnieuw te organiseren in de Ardennen”, zegt Patrick nog.

(LB)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier