Stad Roeselare ondersteunt de kinderopvang: “Waardering uiten voor het harde werk dat zij leveren”
In de eerste weken van het nieuwe jaar brengt het stadsbestuur een bezoek aan alle kinderopvanginitiatieven in Roeselare. Tijdens die ronde van de kinderopvang wil de Stad de sector een hart onder de riem steken, en een luisterend oor bieden. Daarnaast krijgen de medewerkers ook een kleine attentie.
De druk en de uitdagingen in de sector zijn de laatste tijd enkel toegenomen. Zo is er een tekort aan geschikt personeel, en ook het behouden van personeel is een uitdaging. Het aantal kinderen waarvoor een kinderbegeleider zorgt, ligt quasi nergens zo hoog als in Vlaanderen. Daarbij komt nog dat de sector in 2022 in een negatief daglicht werd gesteld door uitzonderlijke situaties.
Ronde van de kinderopvang
Omdat het stadsbestuur het belangrijk vindt om in nauw contact te staan met de sector, organiseert zij in het begin van het nieuwe jaar een ‘ronde van de kinderopvang’. Tijdens die bezoeken wordt in gesprek gegaan om te horen waar lokaal de grootste uitdagingen liggen. De sector ontvangt een klein bedankje en wordt geïnformeerd over een nieuwe stedelijke premie.
“We vinden het belangrijk om in nauw contact te staan met de mensen die iedere dag voor onze kinderen zorgen. Via de bezoeken willen we vooral onze waardering uiten voor het harde werk dat zij leveren, en luisteren naar hun bezorgdheden”, klinkt het bij Michèle Hostekint, schepen van opvoeding.
Financiële ondersteuning
Sinds januari 2023 kunnen kinderopvanginitiatieven een stedelijke premie aanvragen. De premie bedraagt 350 euro per vergunde opvangplaats voor de lager gesubsidieerde plaatsen, voor de plaatsen die hoger gesubsidieerd zijn bedraagt de premie 175 euro. De premie kan gebruikt worden voor de volledige werking zoals aanpassingen aan de binnen- of buiteninfrastructuur, vorming en opleiding, extra personeelskosten, aankoop spelmateriaal, … In 2023 voorziet de Stad hiervoor 250.000 euro.
“Uiteraard is de Stad er zich van bewust dat de uitdagingen die de sector kent, in 2023 niet helemaal verdwenen zullen zijn”, gaat Michèle Hostekint verder. “Om die continue ondersteuning te voorzien, wordt het flankerend beleid verder uitgewerkt. Jaarlijks voorziet de Stad hiervoor 150.000 euro. Met deze extra ondersteuning willen we de kinderopvang wat wind in de rug geven. Na alle gebeurtenissen denk ik wel dat dit nodig was. We horen overal die noodkreten van de kinderopvang en wij willen ervoor zorgen dat we in Roeselare kwaliteitsvolle kinderopvang kunnen blijven aanbieden.”
Bij kinderdagverblijf De Leeuw in Roeselare zijn ze de Stad alvast heel dankbaar voor dit initiatief. “We hebben heel moeilijke jaren achter de rug. Eerst was er corona, daarna de stijgende energieprijzen en nu is er de inflatie. Daarom maakt dit initiatief een mooi verschil voor dit jaar. Uiteraard wachten wij wel nog bang af voor volgend jaar, want het water staat ons echt wel aan de lippen. De toekomst voor onze sector oogt dan ook zeer onzeker, maar net daarom kunnen wij dergelijke initiatieven van de Stad alleen maar toejuichen. Hierdoor denk ik wel dat we 2023 zullen overbruggen en hopelijk komt er in de toekomst nog wat meer steun van Vlaanderen uit”, klinkt het strijdvaardig bij kinderdagverblijf De Leeuw. (MB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier