Sluiting Kids House vergroot druk op kinderopvang: “Willen ouders steunen”

Iepers schepen van Welzijn Eva Ryde (N-VA): “We willen de volledige procedure omtrent steuntoekenning hervormen.” © TOGH
Redactie KW

Door de sluiting van groepsopvang Kids House krimpt het aantal opvangplaatsen voor baby’s en peuters met 22 stuks en dat terwijl er al een grote opvangnood is in Ieper. Volgens oppositiepartij CD&V moet er structureel ingegrepen worden, maar schepen Eva Ryde meent dat de oplossing van de Vlaamse overheid moet komen.

Groepsopvang Kids House in de Poperingseweg in Ieper is sinds vorige maandag plotseling gesloten. Bij de opvang zelf wil men echter niet reageren op de plotse sluiting. Ook bij Felies, de overkoepelende organisatie die verschillende onthaalouders en kinderopvangen onder haar vleugels heeft in heel Vlaanderen, wil men geen commentaar geven over de redenen van de onverwachte sluiting.

Opvangtekort

In de groepsopvang zaten 22 baby’s en peuters. De ouders moeten nu op korte termijn een nieuwe opvangplaats zien te vinden voor hun kinderen, maar dat is niet evident. Zoals veel andere steden en gemeenten kampt Ieper immers met een tekort aan opvangplaatsen. Dat probleem werd onlangs nog aangekaart op de Raad voor Maatschappelijk Welzijn door oppositiepartijen Groen en CD&V.

“Na een redelijk stabiel geboorteaantal van rond de 310 geboorten van 2014 tot 2020, zien we een stijging naar 338 in 2021”, zegt Peter Dehaerne (CD&V). “Dat baart ons zorgen want in 2022 waren er in Ieper 1.005 kinderen tussen 0 en 2 jaar en slechts 504 opvangplaatsen. Het opvangtekort blijft dus ook in Ieper een structureel probleem. Dat het in heel Vlaanderen ook zo is, is geen excuus om er geen werk van te maken.”

“Voldoende aanbod is cruciaal in tijden waarin iedereen langer moet werken”

Peter Dehaerne vond ook cijfers waaruit bleek dat in 2021 in Ieper vijf opvanglocaties voor baby’s en peuters in één groepsopvang stopten. Van die zes waren er vier met inkomenstarief en twee zonder. “En dat terwijl Ieper nul gesubsidieerde opvangplaatsen heeft voor dringende nood. Opvallend is ook dat in Ieper 12% van de kinderen pas starten in de opvang vanaf 12 maanden, terwijl dat in de provincie op 8,6% ligt. De meeste baby’s gaan wel naar een opvangplaats in Ieper, rond de 85%, maar een 10% gaat naar de buurgemeenten. Misschien omdat ze daar wel opvang te vinden is?”

Varieert per deelgemeente

Op de Raad voor Maatschappelijk Welzijn zwaaide Dehaerne bovendien met een plannetje waarin per regio een inschatting werd gemaakt van de opvangnood. “We zien daarop een hoge opvangnood in Ieper Centrum, Ieper Noord, Ieper Oost en Vlamertinge. Dikkebus, Boezinge, Elverdinge, Zuidschote en Sint-Jan hebben een gemiddelde opvangnood en in Brielen, Voormezele, Zillebeke en Hollebeke is er geen opvangnood”, aldus Peter Dehaerne. “Men kan zich inschrijven op de website, maar als er geen plaats is, dan heeft de website geen enkel nut. Zeker in tijden waarin iedereen langer moet werken en men dus geen beroep kan doen op familie, is voldoende aanbod cruciaal. Of worden overgrootouders misschien de nieuwe norm?”, vraagt Dehaerne zich af.

Heropstarten

Volgens schepen van Kinderopvang Eva Ryde (N-VA) is de sluiting van Kids House op termijn geen probleem voor het aanbod. “Kids House is een stopzetting van samenwerking met de medewerkers. De locatie blijft echter beschikbaar dus we bekijken om daar dit najaar terug te kunnen opstarten”, aldus de schepen. “Kinderopvang is alleszins een complex verhaal. Ieper telde volgens de laatste officiële cijfers van vorig jaar 525 plaatsen in de kinderopvang, een klein aantal meer dan in het begin van de legislatuur. In 2022 merkten we wel dat 36 % geen of geen volledig antwoord vindt op de opvangvraag die ze stellen vanaf de datum die ze voor ogen hadden. Er is dus zeker en vast ook in Ieper een krapte.”

“Of worden overgrootouders misschien de nieuwe norm?”

Ieper heeft ook een Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) die iedereen samenbrengt die bij de opvang van jonge kinderen betrokken is: ouders, de opvang, scholen, jeugdwerk, het lokaal bestuur en andere belanghebbenden. “In december was er een overleg tussen het LOK, de burgemeester en mezelf om de lokale knelpunten helder in kaart te brengen en acties uit te stippelen. Ondertussen is dit dossier ook al regionaal aangekaart op westhoekniveau om de krachten te bundelen rond signalering ten opzichte van het bevoegde beleidsniveau Vlaanderen, dat de grootste sleutels in handen heeft.”

Website

Dat de website om kinderopvang aan te vragen nutteloos is, klopt volgens de schepen dan ook niet. “Het is het instrument bij uitstek om aan Vlaanderen te bewijzen dat er een tekort is. Als we dat niet registreren, dan komen we nooit nog in aanmerking voor een uitbreiding van kinderopvangplaatsen. Het helpt ook om ouders actief te ondersteunen. Het is soms even zoeken in het kinderopvanglandschap en we hebben heel sterke medewerkers in de dienst.”

Financieel

“Andere actieterreinen zijn infrastructuur, financiële ondersteuning, mobiliteit en kwalitatief personeel”, geeft de schepen nog mee. “Rond infrastructuur toont de stad al het goede voorbeeld door aan voor de kinderopvang haalbare huurtarieven ruimtes ter beschikking te stellen: zowel in AC Auris als in Voormezele bij het OC doen we dit. We hebben daar trouwens het afgelopen anderhalf jaar extra in geïnvesteerd”, vervolgt Ryde. “Bovendien hebben we al succesvol andere partners gestimuleerd of ondersteund om hetzelfde te doen: JYZ, kerkfabriek Dikkebus, parochie, Ons Tehuis is over de brug gekomen, WZC in Elverdinge… We zijn heel alert en proactief voor elke nieuwe kans die zich voordoet op dit vlak, zowel in eigen patrimonium als bij partners.”

“We hebben de lokale knelpunten in kaart gebracht om acties uit te stippelen”

Ieper heeft geen eigen stedelijke kinderopvang maar volgens de schepen is de Ieperse subsidieregeling voor kinderopvanginitiatieven een van de meest gunstige in de regio. “Zo geven we tot 2.000 euro aan startsubsidies om de opstart voor nieuwe initiatieven haalbaar te maken, een terechte en bewuste keuze. Een ander actieterrein is mobiliteit en kwalitatief personeel. We zijn aan het kijken hoe we vanuit de stad, bijvoorbeeld met de dienst communicatie, mensen die willen ondernemen in de kinderopvang daartoe aan te zetten.”

Buiten de gemeente

“Dat mensen buiten de gemeente opvang zoeken heeft vaak te maken met mensen die daar werken of familie. Eigenlijk zien we veel hogere cijfers omgekeerd, dus dat mensen van buiten Ieper opvang zoeken in onze stad omdat ze hier werken. Dat begrijp ik ook. Vroeger maakten we op dat vlak nog een onderscheid in de subsidiëring maar nu niet meer”, besluit schepen Eva Ryde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier