Skeeleren en skaten voor meer zelfvertrouwen: vzw Brave zoekt centen en sportmateriaal

Israe Aiach, Lore Cuypers en Eva Saelens willen met behulp van de urban sportcultuur meisjes meer zelfvertrouwen geven om zich vaker in de publieke ruimte te begeven. © Kurt Desplenter
Phebe Somers

Met hun kersverse vzw Brave willen Eva, Lore en Israe jonge meisjes motiveren om hun vrije tijd vaker op openbare plaatsen te spenderen. Om hen het zelfvertrouwen te geven om dat te doen, laten ze deze doelgroep kennismaken met de wereld van de urban (sport)cultuur.

“Onze publieke ruimte wordt gedomineerd door mannen, voor jonge meisjes kan het heel intimiderend zijn om zich daarin te begeven om een hobby uit te oefenen.” Aan het woord is Eva Saelens (28) uit Ingelmunster, die een dik halfjaar geleden samen met de Brugse Lore Cuypers (42) en de Kuurnse Israe Aiach (20) de vzw Brave heeft opgericht.

Ondervertegenwoordigd

Eva en Lore zijn collega’s bij Vital Cities, de onderzoeksgroep van Howest die nagaat hoe de inrichting van de fysieke en sociale omgeving een invloed heeft op het gedrag en de keuzes van mensen. Uit dat praktijkonderzoek blijkt dat meisjes zwaar ondervertegenwoordigd zijn in de publieke ruimte om zich te ontspannen, te bewegen, anderen te ontmoeten…

© Kurt Desplenter

“Denk maar aan parken, sportveldjes, skatebowls, zwemzones… die worden in de meeste steden en gemeenten ingenomen door jongens en mannen. Daar is op zich niks mis mee, maar qua veiligheidsgevoel voor jonge meisjes kan dat wel tellen. Zij verdienen het ook om zich op een comfortabele manier in die ruimtes te begeven en zo hun sport uit te oefenen of te connecteren met anderen. Dat is ontzettend belangrijk voor hun persoonlijke en sociale ontwikkeling”, meent Eva.

Samen met collega Lore en vriendin Israe besloot Eva dit probleem aan te pakken. Ze verzamelden een groep jonge vrijwilligers – allemaal vrouwen tussen 18 en 25 jaar – en stampten de vzw Brave uit de grond. Hun doel is duidelijk, alsook de manier waarop ze dat willen bereiken.

“We willen jonge meisjes motiveren om hun vrije tijd in publieke ruimtes te spenderen. Er zijn heel wat uitdagingen die dit in de weg staan. Zo zijn die plekken niet altijd even veilig of toegankelijk, maar daar hebben wij minder vat op. Wat we wél kunnen beïnvloeden, is het zelfvertrouwen van meisjes”, legt Eva uit.

“We willen meisjes in een veilige omgeving hun talenten laten ontdekken”

Samen met haar co-oprichters zocht ze naar een manier om jonge vrouwen te overtuigen dat ook zij de vrijheid hebben om te gaan en staan waar ze willen. Zo kwamen ze bij de urban sportcultuur uit, een verzamelnaam voor allerlei beweegactiviteiten die plaatsvinden in een bebouwde omgeving, meestal in openlucht. Het gaat onder meer om rollerbladen, freerunning, 3×3 basketbal, breakdance, BMX…

“Onderzoek toont aan dat vanaf de leeftijd van 5 jaar genderstereotypering echt een invloed begint te hebben op de leefwereld van een meisje. Ze worden actief ontmoedigd om dergelijke stoere sporten uit te oefenen en hun grenzen te verleggen tijdens het spelen. Eens ze tiener zijn, hebben veel meisjes wel zin om bijvoorbeeld te skateboarden, maar in het straatbeeld zien ze enkel jongens die dit doen. De stap om het toch zelf eens uit te testen in de open ruimte is heel groot. Daar willen wij hen een handje bij helpen”, aldus de jonge onderzoekster.

Community

Brave People organiseert gratis activiteiten voor en door jonge vrouwen om die doelgroep op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de urban cultuur, nieuwe sporten te laten uitproberen en andere mensen te ontmoeten. “En plezier maken, dat is het belangrijkste. We willen echt een community bouwen”, vult Eva aan. (lees verder onder de foto)

© Kurt Desplenter

Eind augustus pakken ze uit met een volledige week Brave Urban Days, een 7-daags kamp voor meisjes tussen 12 en 18 jaar vol sportieve en creatieve activiteiten. “De urban cultuur is zoveel meer dan een beetje skateboarden. Ook muziek en (woord)kunst maken hoort daar bijvoorbeeld bij. We zoeken constant vrouwen die diverse workshops kunnen geven, zowel tijdens die zomerweek als daarbuiten”, klinkt het.

“We zoeken constant vrouwen die diverse workshops kunnen geven over muziek, (woord)kunst, sport…”

Tijdens de 7-daagse zal de groep deelnemers ook samen met hun begeleiders een groots evenement organiseren dat zal plaatsvinden in september. De invulling ervan mogen ze zelf bepalen. “De bedoeling is dat ze leren waarin ze zelf uitblinken en hoe het voelt om verantwoordelijkheid op te nemen.”

Het ultieme doel is dat meisjes vanuit alle sociale klassen hun leefwereld verruimen en zich sterker voelen om zich in hun vrije tijd meer te mengen in de openbare ruimte. Om hun werking uit te breiden en zoveel mogelijk meisjes te bereiken, hebben Eva, Lore en Israe natuurlijk fondsen nodig. “Wij worden niet vergoed voor onze tijd, maar dat hoeft ook niet. Ons kamp wordt dit jaar gefinancierd door het Streekfonds. Maar voor onze activiteiten zijn we volledig afhankelijk van de steun van ons netwerk. Zo mochten we al meermaals gratis de Tranzit in Kortrijk gebruiken. Maar iemand die gezonde tussendoortjes, sportmateriaal of gepersonaliseerde T-shirts wil sponsoren, mag zich zeker aanmelden”, lacht Eva.

Wie kan helpen met producten, materiaal of kennis mag mailen naar eva@bravepeople.eu. Financiële giften zijn mogelijk op BE90 7370 7298 1732.