Opvangmama Nancy nu ook kinder- en gezinscoach: “Onzekere kinderen meer zelfvertrouwen geven”

Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Ze doet al 28 jaar kinderopvang en nu mag Nancy Lecluyse uit de Rozenlaan zich ook kinder- en gezinscoach noemen. “Ik hoop kinderen die onzeker zijn meer zelfvertrouwen en ouders met probleemkinderen raad te geven”, zegt Nancy.

“Ik begin stilaan te denken aan afbouwen van mijn kinderopvang Nanou, maar wil dan nog wel actief zijn. Daarom zocht ik mogelijkheden om iets anders met kinderen en ouders te doen. Zo kwam ik bij de opleiding kindercoach terecht en dat sprak me direct aan”, vertelt Nancy Lecluyse (58). Ze volgde een cursus van vier maanden waarin ze heel wat leerde over hoe een coach het algemeen welzijn van kinderen kan verbeteren.

Geen erkend beroep

“Bij een kindercoach, nog geen erkend beroep en dus geen teruggave van de mutualiteit mogelijk, kan je voor heel wat mentale problemen terecht: rouw en verlies, echtscheiding, pesten, zelfvertrouwen verbeteren, omgaan met stress en spanningen en ook slaapproblemen”, somt Nancy Lecluyse op. “Onze belangrijkste kwaliteiten zijn werken op de noden van de kinderen, discreet, correct en professioneel zijn.”

“Onze taak is heel omvattend: het kind helpen op een laagdrempelige manier, inspelen op de belevingswereld van het kind en het helpen zoeken naar een manier om zelf een oplossing te zoeken voor het probleem, het kind leren zijn eigen talenten te kennen zodat het sterker wordt”, stelt Nancy.

Enkele technieken

Om een kind sterker te maken en meer zelfvertrouwen te schenken maakt een coach gebruik van enkele technieken als ontspanning en relaxatie, creativiteit zoals tekenen, waarin een kind heel dikwijls kwijt kan wat hem tegen zit en zijn emoties kan tonen.

Naast kindercoach wil Nancy Lecluyse er ook zijn voor ouders en zelfs toekomstige mama’s. Zo plant ze in de toekomst ook avonden onder de noemen ‘Ik word mama… en nu?’, “want bij een eerste kindje blijf je dikwijls met heel veel vragen zitten”, zegt Nancy, zelf mama van twee dochters.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier