Oostendse Zwemschool gaat in september weer van start: “Hoofddoel is altijd eerst watergewenning”

De Oostendse Zwemschool biedt zwemlessen op ieders maat, met als doel kwalitatief hoogstaande zwemlessen aan te bieden. © gf
Redactie KW

De Royal Ostend Swimming Club (RSOC) bestaat uit verschillende afdelingen: competitie, waterpolo, recreatief zwemmen, aqua-gym, aqua-zumba en de Oostendse zwemschool, met watergewenning en zwemlessen.

De nieuwe sessies watergewenning alsook de zwemlessen starten in september. Er kan hiervoor nu al worden ingeschreven. Sara Costa, coördinator watergewenning: “Onze afdeling is er voor kleuters vanaf drie jaar”, vertelt ze. “Het gaat om watergewenning, waarbij allerlei oefeningen worden gegeven om de kinderen vertrouwd te leren maken met het water.”

Het is een eerste instap. Via dit initiatief verkrijgt het kind meer zelfstandigheid langs en in het water. Op een speelse manier worden basisvaardigheden aangeleerd. De opbouw gebeurt in vier fasen: het contact met het water, onderdompeling, drijven en autonomie verwerven zonder hulp van anderen. “Het hoofddoel is het kind gewend te maken aan het water. Pas dan leren we een goede zwemtechniek aan, zowel in rug- als buiklig. Als er iets gebeurt, kan een kind van die leeftijd nog niet naar de kant zwemmen. We leren ze daarom op hun rug liggen, zodat iemand kan komen helpen”, aldus Sara.

Overstap

Vanaf vier/vijf jaar, of eenmaal de lesgevers zien dat ze er klaar voor zijn en de basis kennen, maken de kinderen een overstap naar de zwemlessen, met Inge Masschelein als coördinator. “Het is telkens in groepjes waarmee ze doorschuiven. Eens ze het zwemmen onder de knie hebben, volgt eventueel nog de zwem- of waterpoloclub.”

De Oostendse Zwemschool is er voor schoolgaande kinderen, van 3 tot en met 6 jaar of zwemrijp. De lessen duren 30 minuten, op woensdag- en zaterdagmorgen, met uitzondering van de schoolvakanties, de eerste zaterdag inbegrepen. Er worden die twee dagen twee sessies voorzien waaruit gekozen kan worden. Na september is zowel in december-januari als na de paasvakantie nog een instapmoment voorzien. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier