Onderwijspartners brengen duidelijkheid rond mondmaskers en krokusvakantie

Onder meer kleuters kunnen de week voor de krokusvakantie gewoon naar school blijven gaan.© Getty Images
Onder meer kleuters kunnen de week voor de krokusvakantie gewoon naar school blijven gaan.© Getty Images
Redactie KW

Het Vlaamse Onderwijsveld heeft beslist dat er geen algemene verplichting komt om mondmaskers te dragen in het lager onderwijs: alleen bij een besmetting of een quarantaine van iemand in hetzelfde leerjaar zullen leerlingen van het 5de en 6de leerjaar uit voorzorg tijdelijk een mondmasker dragen op school. In plaats van een verlenging van de krokusvakantie zal het brede onderwijsveld aan het Overlegcomité voorstellen om vanaf 8 februari een afkoelingsweek met collectief afstandsonderwijs in te lassen voor de scholieren van het gewoon secundair onderwijs.

De leerlingen van het lager onderwijs, de kleuters en de kwetsbare scholieren van het BuSO OV1 en OV2 kunnen ook in de week voor de krokusvakantie naar school gaan. Afstandsonderwijs is immers veel moeilijker te organiseren voor kleuters, kinderen en de meest kwetsbare scholieren.

Bovendien zou er bij een collectieve sluiting van de basisscholen opnieuw buitenschoolse opvang voorzien moeten worden, minstens voor de kinderen van ouders met een essentieel beroep. Dat zou betekenen dat er verschillende bubbels van verschillende scholen met elkaar vermengd worden, net wat virologen afraden.

Voor de studenten gaat Weyts samen met de virologen en de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) richtlijnen uitwerken voor een ‘kotbubbel’. “Dit zijn gerichte en voorzichtige maatregelen, die de onderwijskwaliteit niet aantasten en geen nefaste gevolgen hebben voor leerlingen, leerkrachten en ouders”.

Mondmasker in bepaalde situaties

Zoals gezegd komt er in het lager onderwijs geen algemene verplichting om mondmaskers te dragen. Alleen bij een besmetting of een quarantaine van iemand in hetzelfde leerjaar zullen leerlingen van het 5de en 6de leerjaar en hun leerkrachten uit voorzorg gedurende een periode van 14 dagen een mondmasker dragen op school.

Het CLB kan ook in andere gevallen een mondmasker adviseren voor de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar. Deze maatregel gaat in vanaf maandag 25 januari .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier