Miklo Carlier (9) is de Kinderkrak van Harelbeke: “Piloot in de Formule 1, daar droom ik van”

Kinderkrak Miklo Carlier kan rekenen op veel steun van zijn ouders. (foto )
Redactie KW

Kinderkrak Miklo Carlier (9) is niet weg te denken van de racebaan. Twee jaar geleden ging hij voor de eerste keer karten en ondertussen is zijn prijzenkast al goed gevuld. Eind vorige maand won hij nog de McChallenge in Kortrijk. Zijn ouders steunen hem onvoorwaardelijk in zijn kartdroom, want ze hebben hun zoon daardoor volledig zien openbloeien.

Miklo is een perfectionist en wil graag in alles de beste zijn, maar door zijn dysfasie gaat dat niet altijd. Zelf vindt hij het moeilijk om uit te leggen wat dat betekent. “Dat is een spraak- en taalontwikkelingsstoornis. Miklo begrijpt niet alle woorden, maar gaat ze toch gebruiken. Hij is een goede babbelaar, maar hij beseft niet altijd wat zijn boodschap betekent. Dat maakt het ook moeilijker voor hem om opdrachten te begrijpen”, duidt mama Leen Debbaut. Door Miklo’s dysfasie liep het stroef op school en moest hij veranderen van school. “Dat hakte er wel in bij hem. Miklo begon zich af te zonderen en zat vaak alleen in zijn kamer”, gaat Leen verder.

Nieuwe wereld

Voor Miklo’s ouders was het moeilijk om te zien hoe hun zoon naar niets meer uitkeek. Tot hij op een dag voorstelde om eens te gaan karten. “Mijn neef kan heel goed karten, hij werd zelfs al wereldkampioen. Ik wou dat ook eens proberen”, vertelt Miklo. In juni 2022 stapte hij voor de eerste keer in een kart. Een nieuwe wereld ging voor hem open. “In het begin had ik veel stress en vreesde ik dat het niet ging lukken, maar toen maakte ik mezelf de belofte dat ik het gewoon ging proberen. Het ging meteen goed. Ik genoot van de snelheid en de scherpe bochten. Ik voelde me er meteen thuis.”

Dure sport

Zijn ouders merkten ook meteen op dat Miklo in zijn element is op de kartbaan. “Hij was weer gemotiveerd en keek telkens uit naar een volgende sessie. Toen hebben mijn man en ik besloten om daarop in te zetten. Karten is een dure sport, maar we schuiven met plezier wat luxe aan de kant om Miklo’s dromen na te jagen. We hadden nooit gedacht dat hij zoveel ging groeien”, klinkt het bij Leen.

In 2023 begon hij deel te nemen aan wedstrijden die in het begin niet het gewenste resultaat opleveren. “Ik behaalde constant een vierde plaats. Altijd net naast het podium. Ik verlies niet graag, dus ik kon daar heel boos en gefrustreerd over zijn”, legt Miklo uit. In de overgang naar het nieuwe seizoen stierf zijn opa. Zijn grote held met wie hij goed kon praten. “Toen de eerste wedstrijd aanbrak, liep Miklo er rustig bij. Toen ik hem vroeg waarom dat zo was, vertelde hij me dat hij ging winnen voor opa. En dat deed hij. Nu nog gaat hij voor een wedstrijd altijd kort praten tegen een foto van zijn opa. Het is zijn brandstof geworden”, zegt Leen trots.

Ondertussen heeft Miklo al tientallen overwinningen op zijn palmares staan. Op zijn eerste plaats op de McChallenge is hij het meest trots: “Eerst moet je kwalificeren en daarna word je in verschillende groepen geplaatst om te racen. Ik zat in de gouden categorie en ik heb de eerste plaats behaald.”

Formule 1

Miklo heeft al op vrijwel elk kartcircuit in België en de buurlanden geracet. “Het vaakst gaan we naar Worldkarts in Kortrijk, maar het is belangrijk om hem voldoende uitdaging te bieden. Het is niet de bedoeling dat hij op automatische piloot begint te rijden. Dat is soms moeilijk omdat hij op jonge leeftijd al enorm is gegroeid. Nu verhindert zijn lengte hem nog om over te schakelen naar een grotere kart”, vertelt papa Marc.

“Later zou ik graag Formule 1-piloot worden, zoals Max Verstappen. Lesgeven aan mensen die karten, lijkt me ook wel leuk”, klinkt het bij Miklo.

Meer buitencircuits

Zijn ouders blijven echter realistisch over de dromen. “Karten is duur, maar Formule 1 is onbetaalbaar zonder goede sponsors. Thuis maken we ook de afspraak met elkaar om alles stap voor stap te doen. Nu traint hij vooral indoor, maar we zijn aan het kijken om Miklo op termijn steeds meer op buitencircuits te laten rijden.”

Voor wie zelf met karten wil beginnen, heeft Miklo nog een nuttige tip: “Begin op het gemak en als je dan het gevoel hebt dat je goed bezig bent, kan je het gaspedaal stevig beginnen indrukken.” (SV)

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later word ik …

Formule 1-piloot.

Je mag me altijd wakker maken voor …

een racewedstrijd.

Ik hou niet van …

verliezen, dan word ik helemaal zot.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:

Gamen, buiten basketten en karten natuurlijk.

Dit is mijn grootste wens:

Later in een karting kunnen werken.