León plant zonnebloemwei voor zijn geliefde oma

We zien Léon op de tractor tussen de schepenen (v.l.n.r.) Hina Bhatti, Natacha Waldmann en Bart Plasschaert. © ZB
Redactie KW

Voor León was woensdag 12 juni een speciale dag: dan kwam hij met zijn familie samen om zijn geliefde oma te herdenken. Het was zijn droom om een gazon vol zonnebloemen te planten ter ere van haar. De stad maakte zijn wens waar door een zonnebloemweide van 2.000 m² te planten aan de site van het oude zwembad.

In de wedstrijd ‘Dromen van Oostende’ konden kinderen uit de lagere school hun droom insturen. Een van de geselecteerde dromen was die van Léon, die een gazon vol zonnebloemen wou aanplanten. Door de weersomstandigheden was het even wachten, maar op 12 juni was het eindelijk zover en werden de zaadjes geplant voor de grootse zonnebloemweide op de site van het oude zwembad.

“Ik hou van bloemen en daarom droom ik van een gazon vol zonnebloemen aan het oude zwembad. Zonnebloemen doen me denken aan mijn oma die vorige zomer gestorven is en zo is ze dicht bij me. Het maakt iedereen vrolijk”, vertelt León.

2.000 m²

Het inzaaien van de bloemenweide bleef lang een spannend verhaal. Door het natte weer van de afgelopen maanden bleef het terrein vochtig en moeilijk bewerkbaar. Na wekelijkse evaluatie van de grond, werd op 12 juni groen licht gegeven om de eerste zone in te zaaien. Het bloemenmengsel werd zorgvuldig samengesteld om een prachtig bloemenveld te creëren. Het mengsel bestaat uit inheemse zand-duinvegetatie en drie soorten zonnebloemen: Helianthus ‘Lemon Queen’, Helianthus ‘Sunbelievable’ en lage robuuste soorten van Helianthus annuus. De rest van de bloemen wordt later geplant, wanneer de grond daar klaar voor is.

León mocht, in het zog van zijn hele familie, eigenhandig de eerste zonnebloemzaadjes rondstrooien. Wat nerveus beklom de kleine dromer de tractor. Nadat hij samen met de bestuurder de hele strook had ingezaaid, werd hij met luid applaus onthaald. Met grote ogen en een grote glimlach keek León hoe het perceel voor hem werd beplant met zijn lievelingsbloemen.

Wachten op resultaat

Het is nog even wachten op resultaat, maar León zal tijdens de zomer alvast regelmatig het terrein komen bestuderen om te zien of de zaadjes ontkiemen en te kijken hoe de zonnebloemen groeien. Het kleurrijke bloemenveld van maar liefst 2000 m² fleurt de site van het oude zwembad op voor iedereen in Oostende. (Zana Bulteel)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier