Léo (10) en Felix (11) zijn politieagent voor een dag in Komen: “Geen enkele boete uitgeschreven”

De kinderen luisterden wel degelijk naar de adviezen van hun leeftijdsgenoten in uniform. © CL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Afgelopen week verschenen twee gloednieuwe en bijzondere politieagenten in het straatbeeld. De 10-jarige Léo Lepercq en de 11-jarige Felix Morandini-Tiersoone namen post aan de schoolpoorten in het kader van de actie ‘Politieagent voor een dag’. Het initiatief kwam uit van de kindergemeenteraad.

Verkeersveiligheid, vooral dan die van de schoolgaande jeugd, is en blijft een gevoelig onderwerp. Bijna dagelijks halen dramatische berichten de pers, waarbij leerlingen betrokken raken bij ongevallen.

“Het is een onderwerp dat erg leeft bij de kinderen”, verduidelijkt Laurie Callemein. Ze overziet de werking van de kindergemeenteraad en daarin werd beslist concrete stappen te zetten. “De kinderen werkten rond het thema van verkeersveiligheid en ze kwamen tot de vaststelling dat sensibiliseren nog steeds de beste methode is. Ze vreesden ook dat een politieagent in uniform misschien een net iets te streng imago had. Zo wordt de link tussen politie en ‘boetes uitdelen’ nog altijd veel te snel gelegd. Daarop werd besloten om twee leden van de kindergemeenteraad als politieagent uit te dossen en hen op pad te sturen.”

Geen enkele boete

Vergezeld van vier echte agenten vatten ze post aan de schoolpoorten van het Sint-Henri Instituut. Daar spraken ze hun leeftijdsgenootjes aan over zaken zoals zichtbaar zijn, goed kijken als je oversteekt en zelfs degelijke fietsverlichting. Het initiatief leek alvast geen slag in de wind te zijn want de kinderen luisterden wel degelijk naar de adviezen van hun leeftijdsgenoten in uniform. En ook voor de politie was het een mooie zet want die dag werd geen enkele boete uitgeschreven. Zo zag de jeugd ook dat de voornaamste rol van de politie nog steeds het voorkomen van leed is en niet het bestraffen van iedere misstap.”

Met papa op stap

Voor een van de kinderagenten was het overigens een dubbel bijzondere ervaring. Léo Lepercq mocht immers met zijn eigen papa op stap, inspecteur Lepercq. Hoewel de jongeman het een leuke voormiddag vond, lijkt hij niet meteen geneigd in de voetstappen van zijn papa te treden. “Het zijn vaak lange en moeilijke uren die je moet werken en je komt toch ook met heel wat gemene mensen in contact. Dat vind ik niet zo fijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier