Leny Laby (13) is de Kinderkrak van Komen-Waasten: “Had ik nooit durven dromen”

Lenny Laby met zijn ouders Cedric Laby en Marie Senecal. (foto SR)
Stephanie Rogeau
Stephanie Rogeau Medewerker KW

Een nobele onbekende in Vlaanderen, een ware superster in Frankrijk. Leny Laby (13) veroverde met zijn danspassen ondertussen al de schermen van miljoenen tv-kijkers, en barst van de ambitie. Deze meer dan verdiende Kinderkrak plaatste Komen-Waasten op de internationale talentenkaart.

14 april 2023, miljoenen mensen zitten aan het scherm gekluisterd. Een nieuw seizoen van het razend populaire tv-programma The Masked Singer gaat in Frankrijk van start. Een pittige tiener, compleet met masker, opent het nieuwe seizoen met een indrukwekkende choreografie. Het is een start die ook in Komen-Waasten met argusogen wordt gevolgd, want de tiener is niemand minder dan Leny Laby. De jongen, in het dagelijkse leven een vlijtige student, is uitgegroeid tot een erg gegeerde naam in de wereld van de Franse showbizz. “En te denken dat ik ooit ben beginnen dansen in onze living, op de muziek van Michael Jackson!” Met een onbegrensde dynamiek, steeds een tikkeltje bescheiden, blikt Leny terug op zijn, ondertussen al indrukwekkende, carrière. “Ik weet nog dat ik meteen begon te dansen toen ik het nummer Thriller voor het eerst hoorde. Maar dat was toen eigenlijk gewoon wat heen en weer springen, zonder meer. Toch voelde het goed en ergens wist ik toen al dat dansen een erg belangrijk deel van mijn leven zou gaan worden.”

Dansscholen

De toen vierjarige knaap zocht aansluiting bij enkele dansscholen, waarna het aan een rotvaart ging. “Van in de living dansen, met weinig meer dan een bezemsteel in handen, tot volledige optredens? Vraag me niet waarom, maar het lag me gewoon allemaal goed. Lokaal volgde ik les in twee verschillende scholen. Aan de ene kant leerde ik moderne technieken en bewegingen, in de andere school dan weer klassieke dans. Ik wilde het allemaal onder de knie krijgen en zo ging dat gestaag verder.” Volgens Marie Senecal, de mama van Leny, volgde de echte lancering van zijn carrière na een casting. “Dat was toen gewoon een reclamefilmpje voor een kledingzaak”, lacht ze. “Hij wilde dat doen en ik stelde me er ook weinig vragen bij. Hij doorstond de tests met glans en nam ook deel aan die opname. De beelden die toen zijn gemaakt, baanden zich een weg tot bij een talentenbureau, dat ons opbelde. En zo ging de bal aan het rollen, eigenlijk. Leny mocht plots figureren in enkele films en kreeg ook andere opdrachten. Zijn talent voor het dansen sprong in het oog.”

Opofferingen

Leny kwam op die manier in een ware rollercoaster terecht, waarbij hij kon rekenen op de steun van zijn familie. “Ik kreeg de kans om me in te schrijven bij een prestigieuze dansschool in Parijs. En dat prestigieuze mag je gerust letterlijk nemen, want het is zo’n een beetje de hofleverancier van de Franse media. Natuurlijk keek ik meteen in de richting van mijn ouders, want zo een kans krijg je maar zelden aangeboden. Aan de andere kant wisten we allemaal wel dat het ook heel wat opofferingen zou vragen. Trainen? Dat moest in Parijs gebeuren en dus trokken we iedere week naar de Franse hoofdstad. De lessen daar waren niet van de poes, ik was erg vaak doodmoe, maar ik beet door. En dan krijg je dat ene voorstel!”

Harde werk

Leny spreekt over zijn deelname aan The Masked Singer, met miljoenen kijkers een van de best bekeken programma’s uit de Franse tv-geschiedenis. “Ik mocht de openingsdans doen en kreeg een plaats in de vaste ploeg. Ik had nooit durven dromen dat ik, als tiener, op zo een podium zou kunnen dansen. Mijn harde werk en de ontelbare uren die zowel ikzelf als mijn ouders hierin hebben gestoken, brachten me tot op dat punt.” Met een carrière die in de lift zit, durft de tiener wel nog luidop dromen. “Stiekem hoop ik dat Stromae aan nieuw materiaal zou werken. Hij is en blijft mijn Belgisch idool en het zou een grote eer zijn mocht ik in een van zijn clips kunnen optreden. Daarnaast zou ik ook geen neen zeggen tegen een rol in een film, bijvoorbeeld. Ik zal me ondertussen verder blijven inzetten om zo te kunnen blijven groeien. Dat ik nu tot Kinderkrak werd verkozen, is een onwaarschijnlijke eer voor mij. Erkenning in eigen streek, daar kan geen enkele internationale titel aan tippen.”

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later word ik …

danser.

Je mag me altijd wakker maken voor …

een dans. Ook al ben ik doodmoe.

Ik hou niet van …

groenten!

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:

Als ik niet bezig ben met dansen, zou ik al snel een tekenblok en potlood vastnemen.

Dit is mijn grootste wens:

In juli trekken we met onze dansschool naar Amerika, om er deel te nemen aan World of Dance. Mochten we die winnen, dan is dat zowat het hoogst mogelijke dat ik kan bereiken.

Lees meer over: