Leerlingen van het zesde en zevende jaar van de Oostendse hotelschool kookten onlangs voor bewoners van het Dagcentrum van WZC Ponton. “De bedoeling was om op even hoog niveau te koken als in een sterrenrestaurant”, luidde het. Achteraf kregen de jongeren applaus.
“Ons doel was om de bezoekers en bewoners even dat echte restaurantgevoel te geven”, vertelt begeleider Vic Jadin van Ponton. “We kregen heel wat positieve reacties, zeker van bewoners die vroeger zelf in de horeca actief waren.”
Ook vaste kok Caroline Pauwels was enthousiast: “Dit was echt een culinaire beleving voor onze bewoners. Bovendien was het fijn om de jongeren in actie te zien in de keuken, ze deden dat op een erg professioneel niveau.”
Watertanden
Vier leerlingen van het zevende jaar restaurant van het Ensorinstituut zorgden voor een menu om van te watertanden: een bouillabaisse met mosseltjes en zeebaars als voorgerecht, gevolgd door varkenshaasje met mousseline van aardappelen en schorseneren.
“Senioren zijn superleuke klanten”, vertelt Lleyton Tondeur (17) van het zesde jaar horeca/restaurant. “Ze waren heel vriendelijk en gaven ons veel complimenten.”
“Senioren zijn superleuke klanten”
Toekomstig kok Robin Renard (18) blikt tevreden terug: “We hebben alles op school voorbereid: het menu opgesteld, de ingrediënten berekend en dan hier ter plaatse gekookt. De timing was het moeilijkst. Je wil natuurlijk dat alle dertig borden tegelijk de keuken uitgaan. We hebben ook rekening gehouden met ons publiek en gezorgd voor zachte, goed kauwbare ingrediënten.”
Spontaan applaus
De leerlingen stonden onder begeleiding van lesgever Saskia Roelen: “Koken op locatie is altijd een uitdaging, maar onze leerlingen hebben het uitstekend gedaan. Ze worden hierbij ook beoordeeld op uitvoering, teamwork en communicatie.”
Na het diner stapten de leerlingen zelf de zaal in, waar ze een spontaan applaus kregen van de aanwezigen. (EFO)