Laatste noodkreet levert geen nieuwe vrijwilligers op: jeugdhuis De Caravanne in Deerlijk moet deuren sluiten

Jeugdfunctionaris Tim Vander Cruyssen sluit de deuren van jeugdhuis De Caravanne. © DRD
Rik Devos
Rik Devos Medewerker KW

Jeugdhuis De Caravanne in Deerlijk houdt er straks mee op. “We luidden in januari de alarmklok”, stelt jeugdfunctionaris Tim Vander Cruyssen. “Er was dringend nood aan nieuwe jonge krachten, maar de zoektocht leverde geen nieuwe enthousiaste vrijwilligers op. We kunnen niet anders dan de handdoek gooien.”

Na enkele jaren proefdraaien als pop-up project opende het jeugdhuis De Caravanne medio 2018 de deuren in het voormalige lokaal van duikersclub Stingrays in de Harelbekestraat in het centrum van de gemeente. “De gemeente heeft een sterke jeugdwerking en de plaatselijke jeugd was lange tijd vragende partij voor een jeugdhuis,” verduidelijkt Tim Vander Cruyssen.

Daling vrijwilligers

“Er zijn geen echte jeugdcafés in de gemeente en de nood aan een eigen ontmoetingsplaats was – zeker voor de niet-aangesloten en niet-georganiseerde jongeren – altijd groot. De belangrijkste doelstelling was een ontmoetingsplaats te creëren waar de Deerlijkse jeugd op een gemoedelijke manier kon samenkomen. Van bij het begin werd er gestreefd naar een goede verstandhouding met de buren en dat lukte ook. Met de ruime tuin, ideaal voor een zomerbar, was het jeugdhuis hier eigenlijk ideaal gehuisvest. Na de viering van het vijfjarig bestaan en de zomervakantie werden de sterke figuren achter De Caravanne jammer genoeg met een sterke daling van het aantal vrijwilligers geconfronteerd.”

Mooi afronden

“Het is een algemene tendens dat jeugdhuizen het moeilijk hebben. In steden waar er beroepskrachten actief zijn, lukt het beter. De ultieme oproep naar nieuwe jonge krachten in januari leverde niet het gewenste resultaat op en dat betekent uiteindelijk de doodsteek voor het jeugdhuis. We zitten momenteel in de fase van uitbollen. Ondanks de sluiting willen we dit project op een mooie manier afronden. Het pand moet tegen eind juni helemaal opgeruimd zijn. De drankvoorraad moet weg en stoelen of ander bruikbaar materiaal zullen ongetwijfeld hun weg vinden naar jeugdverenigingen of de kinderboerderij”, zegt Tim. “Ups en downs zijn typisch voor een jeugdhuis, dat staat of valt met zijn vrijwilligers”, vult schepen van Jeugd Bert Schelfhout (Open VLD) aan.

“Heel veel woorden van dank alvast voor Senne Pieters, Jani Deroo en Achlem Ouerghi die gedurende lange tijd de dynamische coördinatorengroep van het jeugdhuis vormden. Ook dikke merci aan de vrijwilligers die er voor gezorgd hebben dat de Deerlijkse jeugd hier onvergetelijke momenten heeft beleefd. Mocht er weer interesse komen voor een jeugdhuis, dan blijven wij altijd open staan voor nieuwe initiatieven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier