KSA Ambroos viert jubileum met musical Annie: “Door brand in prille begin zijn we eigenlijk niet zeker dat we 60 jaar bestaan”

De hoofdrolspelers uit de musical ‘Annie’, die gebracht wordt ter gelegenheid van 60 jaar KSA Ambroos. © BRU
Nico Speleers
Nico Speleers Medewerker KW

Op zaterdag 13 en zondag 14 april viert KSA Ambroos haar 60ste verjaardag. Het hoogtepunt van dit jubileumweekend is de opvoering van de musical ‘Annie’ op zaterdagavond om 19 uur in zaal Kubox. Gedurende het hele weekend is er ook een overzichtstentoonstelling.

Sinds het begin van dit jaar repeteren de leden van KSA Ambroos regelmatig voor hun rollen in de musical Annie, die ze op zaterdag zullen vertolken. “De voorbereidingen voor ons 60-jarig jubileum begonnen vorig jaar in september”, vertelt Brit Lemey, leidster van KSA Ambroos en tevens radiopresentatrice in de musical.

130 leden

“Op het podium zullen 20 acteurs te zien zijn, allemaal leden van onze jeugdvereniging. Daarnaast zijn ook andere leden van KSA Ambroos bij de opvoering betrokken. Momenteel telt onze vereniging ongeveer 130 enthousiaste leden.” Afgelopen zaterdagochtend werd er nog intensief gerepeteerd in het jeugdcentrum om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt tijdens de voorstelling in zaal Kubox op zaterdag.

“Op het podium zullen 20 acteurs te zien zijn, allemaal leden van onze jeugdvereniging”

“Voor ons 50-jarig jubileum voerden we de musical Matilda op”, vervolgt Lisa Vandecaveye, die ook deel uitmaakt van de leiding van de jeugdbeweging.

“Het 60-jarig bestaan van KSA Ambroos was een geweldige reden om opnieuw groots uit te pakken, en gezien onze traditie in het opvoeren van musicals bij dergelijke speciale gelegenheden, was Annie een uitstekende keuze. De avonturen van dit dappere weesmeisje, haar hond Sandy en haar zoektocht naar haar ouders zullen het podium vullen met vreugde, muziek en dans. Als je erbij wil zijn, raad ik aan snel toegangskaarten te kopen, want de plaatsen zijn helaas beperkt!”

KSA Ambroos is de nieuwe naam die KSJ-Kuurne ongeveer zes jaar geleden heeft aangenomen. Voor wie geïnteresseerd is in de volledige geschiedenis van de jeugdvereniging, is er tijdens het jubileumweekend een overzichtstentoonstelling in de foyer van zaal Kubox.

“Het prille begin is door een brand deels verloren gegaan. Maar we zijn er vrij zeker van dat KSA Ambroos dit jaar 60 jaar bestaat”

“Het oorsprongsverhaal van onze jeugdvereniging is wat vervlogen door de jaren heen”, weet Dieter Duyvejonck, voormalig leider van KSJ-Kuurne tussen 1990 en 1998. “Het prille begin is door een brand deels verloren gegaan. Maar we zijn er vrij zeker van dat KSA Ambroos dit jaar 60 jaar bestaat. In het verleden vierden we ook al ons 30ste, 35ste, 40ste en 50ste jubileum, en sindsdien tellen we verder.

In 1964 begonnen jeugdbewegingen in Vlaanderen aan hun eerste stappen. In Kuurne waren er al jongens bij KSA Leiezonen en een andere jeugdvereniging genaamd de Kroonwacht, die later de Chiro werd. In 1964 werd ook gezocht naar een tegenhanger voor meisjes, die de naam Roodkapjes kreeg. Kenmerkend was hun rode sjaal en hoofddeksel. Aanvankelijk was de werking vooral gericht op oudere meisjes, maar later sloten ook jongere meisjes aan. Toen de overkoepelende organisaties nationaal en provinciaal belangrijker werden, kreeg de Roodkapjes eerst de naam vKSJ-Kuurne – Vrouwelijke Katholieke Studerende Jeugd – en later KSJ-Kuurne. Het exacte jaartal van deze overgang is mij echter niet bekend.”

Ezel schonk naam

“vKSJ-Kuurne bestond aanvankelijk alleen uit meisjes en vrouwelijke leidinggevenden, maar op een bepaald moment werden ook jongens als leiders toegelaten, waarna de naam werd veranderd naar KSJ-Kuurne. Er werden soms gezamenlijke activiteiten georganiseerd in de regio Zuid-West-Vlaanderen, waar KSJ Kuurne, samen met onder andere KSJ-Pius, het gewest ‘Twoppe’ vormde.

In 2015 veranderde de nationale koepel haar naam naar KSA, waardoor KSJ Kuurne ook besloot om van naam te veranderen. Omdat er al een KSA Kuurne (Leiezonen) bestond, werd de nieuwe naam KSA Ambroos, vernoemd naar de gelijknamige ezel die te zien is bij de bibliotheek in Kuurne. Naast de naam veranderde ook het uniform, waarbij de lichtblauwe hemden werden vervangen door donkerblauwe. Het rode sjaaltje bleef echter het kenmerkende uniformstuk voor KSA Ambroos. Middelbare scholieren mogen daar trouwens nog een lichtblauw sjaaltje aan toevoegen. De lagere school-groepen worden intern nog steeds de Roodkappen genoemd, terwijl de middelbare schoolleden de Tentenkampers worden genoemd.”

Voor het volledige programma van zaterdag 13 en zondag 14 april kun je terecht op www.ksa-ambroos.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier