
In de Marktstraat opende het nieuwe onderkomen van kinderdagverblijf de Speelboom. De afgelopen jaren huisden de kindjes en hun begeleiders in tijdelijk ingerichte containers. “Deze ligging in het stadscentrum kent verschillende troeven”, laat coördinator Lien Seys weten. 21 kindjes kunnen er terecht.
Aan de verhuizing van de Speelboom hangt wel wat voorgeschiedenis. Voorheen droeg het kinderdagverblijf de naam Oogappeltjes. De uitbaters zochten een breder financieel en structureel draagvlak voor hun kinderdagverblijf. In november 2021 nam vzw Familiehulp de opvang over om het vervolgens om te dopen tot Speelboom. Vlakbij, in Oostende en Oedelem, zijn ook afdelingen van Familiehulp actief onder dezelfde naam. In heel Vlaanderen gaat het om vijftien locaties.
De Speelboom was gevestigd in het oude kloostergebouw in de Hoogstraat. Toen die site plaats diende te ruimen voor een nieuwbouw met onder meer sociale bewoning, moest het kinderdagverblijf tijdelijk elders onderdak vinden. In de Aernoudstraat, vlakbij buitenschoolse kinderopvang de Wolf, werden in 2020-2021 enkele containers in gebruik genomen.
Troeven
“Toen duidelijk werd dat het kinderdagverblijf een nieuwe tijdelijke locatie zocht, hebben we als stad meteen mee naar oplossingen gekeken. Wegens de decentralisatie van de buitenschoolse opvang beschikten we over vrije capaciteit in de modulaire units in de Aernoudstraat”, zei schepen Romina Vanhooren destijds. “Hoewel het een tijdelijke oplossing was, hebben we die containers wel netjes en gezellig kunnen inkleden. Zo konden we de kinderen optimaal opvangen in een rustige omgeving en vlakbij de buitenschoolse kinderopvang”, blikt Lien Seys nu terug. “Intussen werd naarstig gezocht naar een nieuw onderkomen als definitieve oplossing.” Maar de zoektocht om 21 kindjes van 0 tot 3 jaar op te vangen, was niet zo evident. Tot recent.
In de Marktstraat, pal in het centrum van de stad, nam de opvang onlangs de intrek in het pand waar voorheen de CM gevestigd was. “Onze uitvalsbasis heeft verschillende troeven. We zijn gevestigd nabij scholen en zijn heel centraal gelegen voor wie bijvoorbeeld met het openbaar vervoer of de fiets komt.” Er is ook een leuke tuin. Zo is het dus aangenaam vertoeven voor zowel de 21 kinderen, leiding, twee voltijdse en twee deeltijdse krachten, en logistiek medewerker. Er zijn ook enkele vrijwilligers actief.
“Wij bieden opvang aan op maat van het kind. Zo werken we niet per se thematisch, maar veeleer volgens het ritme van de seizoenen. Kindjes kunnen zich op eigen tempo ontwikkelen en ontplooien. Zo gebruiken we spelmateriaal ‘met open einde’. Dat wil zeggen: materiaal dat niet louter één enkel doel of nut heeft. Gordijnringen, bijvoorbeeld, kunnen ze stapelen, gebruiken om te bouwen, in dozen steken of wat dan ook.” Alle 21 plekjes bij leefgroepen de Kruipertjes en de Stappertjes zijn intussen ingevuld.
Terrasje doen
“Als echte gezinsstad vinden we het belangrijk dat er voldoende kinderopvang in onze stad aanwezig is”, benadrukt schepen van Jeugd en Gezin Romina Vanhooren (Voor Oudenburg). “We zijn dan ook tevreden dat vzw Familiehulp een permanente locatie in het centrum van Oudenburg heeft gevonden. We gaan ook komende jaren op zoek naar bijkomende aanbieders om ouders zo goed mogelijk te ondersteunen in hun zoektocht naar kinderopvang.”
Familiehulp is al langer in Oudenburg actief. Zo baten ze sinds 2018 al Noah uit. Dat is een kleinschalige dagopvang voor ouderen en personen met een zorgbehoefte. Overdag worden er leuke dagdagelijkse activiteiten georganiseerd, zoals samen koken, een wandeling maken, het nieuws bekijken, een terrasje doen of een kaartje leggen. (TVA)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier