Jeugdhuis De Komeet in Ardooie opent na twee maanden terug de deuren in oud café

Op de foto zien we het bestuur en de leden van Jeugdhuis De Komeet. © MC
Marah Cham

Twee volle maanden zat de Ardooise jeugd zonder jeugdhuis, maar daar komt nu verandering in. Het gebouw in de Prinsendreef waar het jeugdhuis langer dan vijftien jaar zijn stek vond, moet binnenkort plaatsmaken voor een nieuw multifunctioneel complex. Daarom verhuist De Komeet tijdelijk naar ’t Paradijs, een voormalig café op het Ardooise marktplein. De opening van de nieuwe locatie werd dit weekend alvast feestelijk ingezet.

Met een receptie voor oud-leden, klanten, omwonenden en het gemeentebestuur op vrijdag en een fuif in ‘Zillion’-thema op zaterdag, nam het bestuur tijdens het weekend van 31 maart en 1 april samen met de klanten afscheid van het gebouw in de Prinsendreef. “Het was toen de laatste keer dat wij hier samen konden fuiven”, zegt William Verhalle, voorzitter van De Komeet. “We hadden enkele weken om al ons materiaal uit het oude gebouw te halen en ’t Paradijs op de markt om te toveren naar een hippe locatie voor de jeugd.”

Gelukkig kon het bestuur rekenen op enkele enthousiaste mannelijke klanten die hielpen met die verhuis. “Ook de volledige licht- en klankinstallatie moest verhuisd worden”, zegt William. “Wij hebben hier zelf amper benul van, maar gelukkig kregen wij hulp van enkele klanten die hier weldegelijk verstand van hebben.”

Alle hens aan dek

Voor het bestuur en de leden van Jeugdhuis De Komeet, die allen tussen de 16 en 22 jaar oud zijn, was het een hele klus om alles op tijd geregeld te krijgen. “Gelukkig hadden we een Paasvakantie en enkele vrije dagen tussen het sluitingsweekend in maart en de heropening dit weekend”, zegt bestuurslid Marie Depuydt. “Zo konden we toch met zo veel mogelijk leden een handje toesteken.”

Geen fuiven

Het komende jaar, en wellicht nog wat langer, zal het jeugdhuis van Ardooie intrek nemen in ’t Paradijs op het marktplein. Voor de klanten is het toch nog wat wennen aan die nieuwe locatie: “Het is een wat ouder gebouw, maar dat heeft ook zijn charmes”, zegt Axelle Vanden Berghe, die al jaar en dag op vrijdag naar het jeugdhuis gaat. Natuurlijk is ’t Paradijs wat kleiner en zullen daar geen fuiven kunnen gegeven worden. “Dat vinden wij natuurlijk wel jammer, maar daar is nu even niets aan te doen”, besluit Axelle. “Ik denk dat wij als klanten vooral blij zijn dat het jeugdhuis hier tijdelijk kan vertoeven.”

Het is voor het bestuur nog even zoeken hoe ze komend jaar zullen aanpakken als het gaat rond fuiven en inkomsten voor de vzw. “Sint-Maarten, de jaarlijkse hoogdag in Ardooie, zal hier niet meer kunnen plaatsvinden. Dat is wel jammer, want dat is toch wel een grote inkomstenbron voor ons jeugdhuis. Gelukkig kunnen wij samen met het gemeentebestuur kijken voor een oplossing”, besluit voorzitter William. (MC)

Het nieuwe (tijdelijke) Jeugdhuis De Komeet is te vinden op Marktplein 5 in Ardooie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier