Izegem krijgt extra geld voor buitenschoolse kinderopvang: “Bosmolens krijgt nieuwe opvanglocatie”

© Frank Meurisse
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

De stad Izegem krijgt extra Vlaamse subsidies voor de verdere uitrol van een gevarieerd naschools aanbod voor alle kinderen. Lokale besturen krijgen voortaan de regie en vanaf 2026 ook de nodige financiële middelen in handen om dat BOA-decreet concreet te maken. Op de gemeenteraad liet bevoegd schepen Nadia Staes (STiP+) weten dat het extra geld onder andere zal gaan naar de aanstelling van een BOA-coördinator, maar ook naar een nieuwe stedelijke kinderopvang op de wijk Bosmolens.

Waar opvanginitiatieven vroeger rechtstreeks gesubsidieerd werden komt de subsidie nu eerst naar de stad, die een regierol moet opnemen en deze subsidies moet gaan verdelen. Aanvankelijk zag het er naar uit dat de subsidies voor Izegem met 200.000 euro zouden dalen. Recent kwam echter het verlossende nieuws dat de subsidies met 21 % stijgen, van 528.349 naar 716.379 euro. Er komt nog daar bovenop ook nog eens 76.427 euro voor kwetsbare gezinnen en kinderen met specifieke zorgnoden bij. Op de gemeenteraad vroegen oppositiepartijen cd&v, N-VA en Vooruit-Groen aan de meerderheid wat ze precies met dat extra geld zouden doen.

“In de vorige legislatuur waren er nog geen beleidsbeslissingen genomen waar men naar toe wilde, om niet te zeggen niets”, zegt schepen Nadia Staes (STiP+). “Toen we hoorden dat er minder subsidies zouden zijn zaten we met de handen in het haar. Gelukkig werd er vanuit de Vereniging voor Steden en Gemeenten ook aangeklopt bij de Vlaamse overheid om te zeggen dat dit niet haalbaar was. We kregen uiteindelijk 200.000 euro meer, met daarnaast ook een boostsubsidie om het nieuwe decreet vlot uit te werken. Na besprekingen met organisaties uit de buitenschoolse opvang namen we intussen een drietal beslissingen. We gaan niet op 1 januari, maar wel in september 2026 van start met het nieuwe decreet. We stellen ook zo snel mogelijk een BOA-coördinator aan, die kan instaan voor de opzet van het decreet, het uitwerken van een reglementering en die dan zal kunnen instaan voor de handhaving. We starten tot slot ook een nieuwe stedelijke kinderopvang op de Bosmolens op, om daar verder buitenschoolse opvang te kunnen aanbieden. De nood is daar hoog. De Bosmolens is een grote en nog steeds groeiende wijk met veel gezinnen met jonge kinderen. Een specifieke locatie hebben we daar momenteel nog niet op het oog. Het is al bij al een grote opluchting dat we nu verder kunnen met de uitwerking van het decreet. We kijken de toekomst positief tegemoet.”

Vooruit-Groen-raadslid Hannes Vanderstraeten vroeg op de raad nog of een deel van het geld kan gaan naar de scholen. “Zowel in het kleuter als lager wordt een heel deel van de buitenschoolse opvang georganiseerd”, zegt hij. “Dat is hun kernopdracht niet. Om de vrije momenten op de speelplaats toch wat kwalitatiever te maken willen we de scholen een duw in de rug geven. De boost-subsidie maakt het mogelijk om scholen enkele duurzame keuzes te laten maken op vlak van infrastructuur en de omgeving waarin kinderen niet alleen school lopen, maar ook vrije tijd beleven. Wij denken daarbij aan het kwaliteitsvoller maken van bestaande speel- en opvangruimtes, deze eventueel aanpassen aan noden zoals oefenkansen voor het Nedrelands, een prikkelarme of rustige omgeving en rolstoeltoegankelijkheid, het ontharden van of groener maken van een speelplaats, enz…” Schepen Staes zegt dat eerst de coördinator en opvanglocatie uitgerold worden. “Als er dan nog geld van de subsidie over is kunnen we dit nog eens bekijken”, geeft ze mee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content