Alle grote West-Vlaamse steden (Brugge, Oostende, Kortrijk, Roeselare en Waregem) kampen met een aantal smart city-uitdagingen waarvoor ze graag de studenten van Hogeschool VIVES willen inschakelen. Elke slimme stad wil immers informatietechnologie gebruiken om de stad beter te beheren en te besturen. Van maandag 14 tot en met vrijdag 18 december gaan de studenten digitaal aan de slag.
Ruim 400 studenten van diverse opleidingen industriële wetenschappen & technologie van de campussen Brugge, Kortrijk en Oostende zullen oplossingen uitdenken.
Dat is niet eenvoudig in tijden van corona, maar de burgemeesters of bevoegde schepenen lanceren via een videoboodschap een uitdaging richting de studenten. Die werken virtueel samen en worden in de loop van de intense werkweek gecoacht door docenten, maar ook door externen en een aantal professionals in verschillende disciplines.
Zo maken de studenten kennis met de maatschappelijke noden van ‘hun’ studentensteden, maar ze leren ook hun personal skills bijschaven, en dat met de hulp van instellingen zoals Leiedal, Unizo, POM West-Vlaanderen, Google Digitaal Atelier, VOKA, WVI, NedWorks, Scopernia, MI6 en Delaware, maar evenzeer met coaches als Jo Caudron (entrepreneur en auteur) en Fatma Taspinar (presentator VRT).
De challenge
Van maandag 14 tot en met vrijdag 18 december gaan de studenten volgens het principe van een hackathon digitaal aan de slag met de verschillende uitdagingen. Het doel? Op vrijdag 18 december een steengoede pitch afleveren voor de externe jury die oordeelt of ze met de aangereikte oplossingen aan de slag kunnen. Je kan de resultaten op de site www.emergingtechnologies.be volgen. De beste groepen winnen prijzen per betrokken stad.
Deelnemers
Deze wedstrijd is bedoeld voor meer dan 400 VIVES-studenten uit de opleidingen autotechnologie, toegepaste informatica, bouw, ecotechnologie, elektromechanica, energietechnologie, electronica-ICT, luchtvaart, ontwerp- en productietechnologie en zorgtechnologie.
Elk studententeam krijgt per stad de keuze uit vier cases om zich in te verdiepen. Die gaan onder andere over:
– het verhogen van de toegankelijkheid van een stad.
– een tool ontwikkelen om de steden klimaatneutraler te maken door onder meer de meerwaarde van de fiets als stadsvervoermiddel te laten ervaren, zonnepanelen te installeren …
– Mobiele sportinfrastructuur met smartfuncties ontwikkelen.
– ‘Koop lokaal’ ondersteunen en zo handelaars en burgers met elkaar in contact brengen.
Elke stad ondersteunt ook maximaal de studenten met inhoudelijke expertise rond deze vier cases.
Meer info: www.emergingtechnologies.be of www.vives.be .
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier