Dankzij Jetro en Giovanni kan je de Sint bij jou thuis boeken: “We leggen jaarlijks meer dan 1.000 kilometer af”

Sint en Piet, Jetro en Giovanni: “We willen van ieder bezoek een écht onvergetelijk moment maken.” © Picasa
Eddy Lippens
Eddy Lippens Medewerker KW

Volgende maand is het weer zover. De Sint en zijn roetpieten zijn terug in het land. Om het jaarlijkse kinderfeest compleet te maken, kan je Sinterklaas boeken voor een bezoekje bij jou thuis. Ooigemnaar Jetro Debusschere (34) vertelt over dit succesvolle initiatief.

Het concept is ontstaan in november 2010 om de clubkas van studentenvereniging Moeder Methala te spijzen. “Dit bleek meteen een succesverhaal te zijn”, vertelt Ooigemnaar Jetro Debusschere (34). “Het begon met zes boekingen in een weekend. Dit is vorig jaar uitgegroeid tot een totaal van 75 boekingen. Dit jaar staat de teller al op 66.”

“Christof, mijn vriend, is onze chauffeur. Hij is onze steunpilaar tijdens onze bezoeken”

Vanaf 2014 werd dorpsgenoot Giovanni Rommel (34) de vaste partner van Jetro. Tot op heden schrijven ze een succesvol verhaal. “We beginnen dit jaar onze bezoeken aan huis, bij verenigingen, kinderdagverblijven… op 23 november, na de blijde intrede van de Sint in het land. We starten nooit vooraleer de intrede op tv is geweest en ook na 6 december gaan we niet meer op pad”, gaat Giovanni, verder. “In 2017 gooiden we het over een andere boeg en zijn we alles professioneler gaan aanpakken. We kozen de naam Boek Sinterklaas, maakten een e-mailadres aan, richtten een Facebookpagina op en begonnen te investeren in authentieke kostuums. Vanaf dan bestond ons team uit vier personen. Ook onze partners zijn erbij betrokken. Julie, de vriendin van Jetro, is vooral bezig achter de schermen sinds ze zelf twee kinderen hebben. Christof, mijn vriend, is onze chauffeur. Hij is onze steunpilaar tijdens onze bezoeken die alles in goeie banen leidt.”

Over de taalgrens

“Jaarlijks leggen we meer dan 1.000 kilometer af”, pikt Jetro opnieuw in. “We proberen de wijde regio te doen. Dit wil zeggen Midden- en Zuid-West-Vlaanderen en de Vlaamse Ardennen. Maar ook Ellezelles, Ronse en zelfs Gent staan jaarlijks op onze planning. Alles is bespreekbaar, zelfs tot over de taalgrens. Er staan jaarlijks vaste firmabezoeken, een aftrap bij een voetbalwedstrijd, maar vooral huisbezoeken op het programma. Maar ook bij winkels, kinderdagverblijven en scholen zien ze ons graag komen. Dit jaar verschijnen we zelfs op een babyborrel.”

15-jarig bestaan

“Ik ben al van kindsbeen af altijd grote fan geweest van het hele gebeuren rond Sinterklaas”, glundert Jetro. “Voor mij is dit een passie. Alles wat daar rondhangt, krijgt mijn aandacht. En ik ben dan nog eens jarig in december. Volgend jaar vieren we de 15de verjaardag van Boek Sinterklaas. We hebben onder andere al een kleurplaat laten ontwerpen waarin wij te herkennen zijn. Die gaan we uitdelen aan de kinderen. Er zal daarnaast ook een gratis huisbezoek te winnen zijn via onze Facebookpagina.”

“We willen van ieder bezoek een écht onvergetelijk moment maken”

“Iedereen die bij ons boekt, vragen we een persoonlijke infofiche in te vullen”, zegt Giovanni. “We hebben dan voldoende info om de kinderen persoonlijk toe te spreken. Per bezoek is er een stukje tekst voorzien in het Grote Boek. Ieder kind krijgt ook een zakje snoep vooraleer we dan het speelgoed beginnen uit te delen.”

Niet alles loopt altijd van een leien dakje. “Dat klopt”, lacht Jetro. “Aan het rondpunt aan de kerk in Ooigem lieten we eens ons boek op het dak van de auto liggen bij het vertrek. We hadden die avond geen chauffeur en Piet moest zelf achter het stuur. Een harde knal maakte ons heel snel duidelijk dat er iets mis was. Ook de zak van Sinterklaas wordt al eens vergeten na het uitdelen van het speelgoed. We brengen ook jaarlijks een bezoekje bij een jongen met een beperking in Sint-Eloois-Vijve. Zijn ouders nemen het hele gebeuren op. Tot we een jaar later opnieuw op bezoek komen, kijkt hij iedere dag naar het filmpje. Dit zorgt er toch mee voor dat we dit met hart en ziel blijven doen.”

Jaarlijkse marathon

“We zijn er voor alle lagen van de bevolking. We willen van ieder bezoek een écht onvergetelijk moment maken, wat niets voor niets onze slogan is. De Sint en zijn roetpiet zijn grote kindervrienden. Daar gedragen we ons dan ook naar. We dragen dit hoog in het vaandel. Een jaarlijkse marathon van Dag Sinterklaas om ons voor te bereiden is hier een mooi voorbeeld van.”

De Sint boeken kan via www.boeksinterklaas.be of via boek.sinterklaas@hotmail.com. Voor huisbezoeken wordt een tarief gehanteerd van 30 euro tot 3 kinderen. Tot 6 kinderen is dit 35 euro. Tot 9 kinderen is dit 40 euro, enzoverder. Alle info, foto’s en nieuwtjes staan op de website en Facebookpagina.