Chirojongens en -meisjes van Staden voortaan op zelfde terrein

De nieuwbouw ging open door het officiële lintje te knippen. © JCR
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

Chiro Staden en het gemeentebestuur openden een gloednieuw gebouw op Zonneburcht, het terrein van de Chirojongens. Door de nieuwbouw kunnen de Chiromeisjes verhuizen naar het terrein van de jongens.

Volgens Michelle Dick, hoofdleidster bij meisjeschiro ’t Piegoetje kampten de meisjes met plaatsgebrek. “Met 176 leden en 21 leidsters was ons gebouw niet langer geschikt om aan onze noden te voldoen”, vertelt Michelle. “Ons terrein Zonnedal bevond zich aan de overkant van de straat, op wandelafstand van jongenschiro Sint-Jan. Goed 2 weken geleden namen we definitief afscheid van ons oude stekje.” “Het plaatsgebrek bij de meisjes zorgde er voor dat vzw Jochimee, die instaat voor het beheer van de Chirosites van zowel de jongens als de meisjes op zoek ging naar een oplossing”, pikt burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD) in.

Harmonieus

“Jochimee klopte daarvoor bij ons aan. Het terrein van de meisjes bevindt zich midden in een site die in volle ontwikkeling is, met onder andere het nieuwe gemeentehuis, de voormalige gemeenteschool en de nabijgelegen groenzone. Met het oog op de toekomst had de vzw, samen met de leidingploegen, alle pro’s en contra’s op een rijtje gezet en werd voorgesteld om te verhuizen richting een nieuwbouw op Zonneburcht aan de overzijde van de straat. We waren gewonnen voor het idee omdat we zo onze energie en middelen konden bundelen in één volwaardige jeugdsite. Zonneburcht en het nieuwe gebouw bieden die middelen én ruimte.”

De nieuwbouw werd ontworpen door architecte Ellemieke Neyt. Het nieuwe gebouw is voorzien van een polyvalente zaal van 100 man, een keuken voor kampgroepen, een sanitair blok met douches en toiletten en een vergaderlokaal voor de leidsters. “Ellemieke creëerde met haar keuze van inplanting, vormentaal en materialen een harmonieus geheel met de omgeving en bestaande gebouwen”, weet jeugdschepen Gwendolyn Vandermeersch (Open VLD). “De gemeente investeerde 590.000 euro in het project, vzw Jochimee droeg 175.000 euro bij.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier