Cas De Craemer (15) is de Kinderkrak van Vleteren: “Belgische titel geeft me een pak zelfvertrouwen”

Cas Decraemer (vooraan zittend) in zwembad De Pluimen in Diksmuide. © ACK
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

Cas De Craemer (15) mocht in 2023 enkele mooie titels op zijn naam zetten tijdens zwemkampioenschappen. De zwemmer uit Vleteren hoopt in de toekomst zijn tijden te kunnen blijven verbeteren en goede plaatsen te kunnen behalen op de Belgische kampioenschappen, maar ook op andere wedstrijden. “Dat ik nu Kinderkrak van Vleteren ben, is een eer waarmee ik heel blij ben”, zegt Cas.

“Zwemmen is mijn grote passie. Ik ben zodra het kon gestart met zwemlessen. Hierna had ik nog zin in meer. Ik ben heel competitief ingesteld en van als het mogelijk was en ik voelde dat het mijn ding was, ben ik gestart in het competitiezwemmen. Eerst bij de Ieperse zwemclub RYSC. Toen die club er in 2022 mee ophield, maakte ik de overstap naar De Bruinvissen in Diksmuide. Mijn coach is Kristof Tieghem. Mijn specialisatie is rugslag”, zegt Cas De Craemer.

Hij zit in het vierde middelbaar natuurwetenschappen in het College in Ieper. Hij is de zoon van Peter De Craemer (40) en Liesbeth Samyn (40). Zijn broers heten Tor (14) en Staf (12). Vader Peter heeft nog waterpolo gespeeld in Kortrijk en Brugge.

Belgisch kampioen

In 2023 werd Cas zijn inzet beloond met het behalen van mooie titels. Cas werd provinciaal kampioen op de 50 en 100 meter rugslag en Belgisch kampioen op de 50 meter rug bij de 15- en 16-jarigen. “Deze titel heeft me een boost gegeven in het zwemmen. Het was het eerste seizoen waar de focus op rugslag lag. Ik had al een zeer goed seizoen achter de rug en met kers op de taart werd ik dan Belgisch kampioen, wat voor mij een droom was. Het was mijn eerste deelname aan de gewone Belgische kampioenschappen, niet meer bij de jeugd”, vertelt Cas.

“Ik kon voor het eerst de keuze maken om 50 meter rug te zwemmen. Dat ik Belgisch kampioen werd, was fantastisch. Ik ben hier ook mijn trainer Kristof heel dankbaar voor. Dit hebben we samen gedaan. Het geeft me zeker ook extra zelfvertrouwen in mijn wedstrijden”, vertelt Cas. Voor zijn prestaties in 2023 werd Cas ook gehuldigd door het gemeentebestuur van Vleteren als sportlaureaat.

Cas is dagelijks bezig met zijn grote passie. Op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag is hij ‘s avonds in de zwemclub. Op dinsdag traint hij voor schooltijd en ook op zaterdagmorgen. “Voorlopig loopt de combinatie zwemmen en school heel goed.” Cas hoopt dat dit de komende jaren ook zo kan blijven.

Strijd in Luxemburg

Cas, die net terug is van een zwemweekend in Luxemburg, blikt heel tevreden terug. “Ik kon mijn tijden verbeteren en nam vijf medailles mee naar huis. Mijn 100 meter rug onder de minuut was een doel waar ik naar uitkeek.”

Eer

In de toekomst hoopt Cas zijn tijden te verbeteren en goede plaatsen te behalen op de Belgische kampioenschappen, maar ook op andere wedstrijden. “Dat ik nu Kinderkrak van Vleteren ben, is toch wel een eer waar ik heel blij mee ben. Een mooie beloning na mijn prestaties”, aldus nog Cas De Craemer.

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later word ik …

orthopedist of iets in de bedrijfswereld.

Je mag me altijd wakker maken …

om iets sportief te doen.

Ik hou niet van …

school en vis.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:

Iets rustigs, iets sportiefs en natuurlijk zwemmen.

Dit is mijn grootste wens: Dat ik mijn tijden kan blijven verbeteren en dat alles goed kan blijven gaan in het zwemmen.

Lees meer over: