Brugse winkels verkopen alcohol aan minderjarigen

Het team van het CAW dat het alcoholonderzoek voerde, samen met Brugs preventieschepen Mathijs Goderis. © Stad Brugge
Stefan Vankerkhoven

Veertien van zestien onderzochte Brugse winkels verkopen alcohol aan jongeren onder de wettelijke leeftijdsgrens. Dat blijkt uit de resultaten van de ‘lokale monitor detailhandel’ die het CAW Noord-West-Vlaanderen uitvoerde in opdracht van Stad Brugge.

Het onderzoek is een Vlaams concept dat nagaat in een gemeente of stad in welke mate de detailhandel de wetgeving naleven op de verkoop van alcohol aan jongeren onder de 16 of 18 jaar. Die wetgeving schrijft voor dat het verboden is bier en wijn te verkopen aan min-zestienjarigen en sterkedrank aan min-achttienjarigen.

Onderzoek

In juni 2024 bezocht een 15-jarige jongere zestien winkels in Brugge centrum. Volgens een welomschreven protocol en onder begeleiding probeerde de jongere in deze winkels bier of wijn aan te kopen. In 13 procent van de winkels werd de wetgeving correct nageleefd en werd er dus geen alcohol verkocht aan de jongere onder de wettelijke leeftijdsgrens.

Volgens schepen van Preventie Mathijs Goderis heeft Brugge via een correct systeem van monitoring nu een beter zicht gekregen op hoe men in de sector met de leeftijdsgrens omgaat: “Er is duidelijk nog werk aan de winkel.”

Actieplan

Stad Brugge werkt nu een actieplan uit om de sector extra te informeren en sensibiliseren. Ten eerste zijn er aantal bestaande initiatieven, die worden geëvalueerd en verder uitgewerkt. Daarnaast worden nieuwe acties ondernomen.

“De sensibiliseringscampagne ‘Begin niet te vroeg: -16 geen alcohol, -18 geen sterkedrank’, die de voorbije jaren al liep, zullen we moeten evalueren”, zegt Mathijs Goderis. “In het kader van deze campagne werden twee keer per jaar posters, stickers, flyers en instructievideo’s voor kassapersoneel verspreid. Daarnaast ging de preventiewerker ‘uitgaan’ regelmatig op bezoek bij winkels in de uitgaansbuurt met de nodige info.”

Reflex

“In de eerste plaats moet de wetgeving gekend zijn. Maar daarnaast moet het een gewoonte worden om bij twijfel altijd de identiteitskaart te vragen. Deze reflex is natuurlijk breder dan Brugge en zou in ons hele land normaal moeten worden. Willen we problemen of een verstrenging van de wetgeving vermijden, dan moet de huidige regelgeving beter worden toegepast”, aldus schepen Mathijs Goderis.

Er wordt verder onderzocht welke lokale ondersteuning al dan niet bijdraagt tot betere toepassing van de wetgeving. Via lokale kennis en ervaring kunnen goede praktijkvoorbeelden worden uitgewisseld.

Regelmatig meten

Het is voor het Brugs stadsbestuur belangrijk om deze monitor op regelmatige basis te herhalen en te blijven sensibiliseren en informeren. “Er zijn geen sancties aan verbonden. Het doel van de lokale monitor is om een constructief lokaal alcoholbeleid te voeren waarbij er samen met de betreffende sectoren op zoek wordt gegaan naar mogelijkheden om hen te ondersteunen bij het naleven van de leeftijdsgrenzen”, stelt de schepen.

In november – december 2024 wordt het tweede gedeelte van de monitor uitgevoerd naar cafés.

Jongeren en alcohol

Naast de risicofactoren die ook voor volwassenen gelden, hebben jongeren een aantal specifieke biologische, psychologische en sociale kwetsbaarheden waardoor ze meer kans lopen op negatieve gevolgen van alcoholgebruik. “Daarom is het ontraden van alcoholgebruik en het uitstellen van de beginleeftijd een belangrijke doelstelling. De meest effectieve maatregelen zijn maatregelen die de financiële en fysieke beschikbaarheid van alcohol beperken en dus het kopen of verkrijgen van alcohol bemoeilijken. Het invoeren van de leeftijdsgrenzen is daar een goed voorbeeld van.”

“Hoewel wettelijk niet toegestaan, hebben toch vier op de tien jongeren onder de zestien jaar al alcohol gedronken. Jongeren zijn nochtans goed op de hoogte van de wetgeving. Maar liefst 96 procent weet dat alcohol verboden is onder de zestien jaar. Het is dus belangrijk dat de winkels vanuit de aanbodzijde streng toezicht houden op de wetgeving. De monitor ‘alcohol & jongeren’ naar de detailhandel past binnen deze doelstelling om het alcoholgebruik zo lang mogelijk uit te stellen bij jongeren”, besluit Mathijs Goderis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier