Brugge is zijn label van kindvriendelijke stad kwijt. Raadslid Ilse Coopman (N-VA) noemde dit maandagavond tijdens de gemeenteraad een blamage voor de stad. Jeugdschepen Mathijs Goderis (Vooruit) begrijpt de beslissing van Vlaams minister voor Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) niet.
Raadslid Ilse Coopman (N-VA) vindt het jammer en onbegrijpelijk dat Brugge zijn label van kindvriendelijke stad na vier jaar kwijt is. 26 andere Vlaamse steden en gemeenten kregen het label wel van Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V). Het oppositieraadslid vraagt zich af hoe dit komt en eist aan actieplan naar 2026 om opnieuw het label te bemachtigen.
Geen plaatsbezoek
Jeugdschepen Mathijs Goderis (Vooruit) begrijpt de motivatie van de jury absoluut niet: “In oktober 2023 diende Stad Brugge een Kompas in binnen de voorziene procedure ter verlenging van het label als kindvriendelijke stad. In februari 2024 volgde een mondelinge verdediging van het Kompas voor de jury van het label.”
“De jury heeft niet eens de moeite gedaan om eens naar Brugge te komen voor een plaatsbezoek. Ze heeft een oordeel geveld op basis van een document dat maximum 20 pagina’s mocht tellen en een gesprek van 30 min. Ze heeft een veel te sterke focus op theoretische kaders en procedures en processen.”
Universal Design
“Alle mensen die hierbij betrokken zijn begrijpen deze beslissing én enkele passages uit de motivatie, tot op heden nog steeds niet. De jury kon zich niet vinden in onze visie op diversiteitsbeleid die uitgaat van het principe van Universal design, dit is een inclusieve benadering die voor alle gebruikers toegankelijk is, dus ook voor kinderen en jongeren.”
“De jury kijkt nog altijd heel erg vanuit een verschillend beleid voor verschillende doelgroepen. Iets wat we net overstijgen door Universal Design te hanteren. Ze had er bezwaar tegen dat ons impactkader uit 2018 onveranderd is gebleven, maar was lovend over onze inspirerende acties op het terrein, zoals Brugge Baas, de jaarlijkse bevraging van meer dan 1600 zesdejaars uit het lager en het middelbaar onderwijs.”
“Daarnaast hebben we meer dan 20 klassen ontvangen in het stadhuis en een studie uitgevoerd over het vrijetijdsaanbod. Nergens anders in heel Vlaanderen wordt dit op zo’n grootschalige en structurele wijze gedaan. Veel steden kijken met grote bewondering naar Brugge en wat we doen voor onze jonge inwoners.”
Geen beroep
Er is volgens Mathijs Goderis geen beroepsprocedure mogelijk tegen de beslissing: “Dus we kunnen niet anders dan ze te aanvaarden. Ik denk dat we moeten werken aan de groeipunten die door de jury werden aangehaald, maar anderzijds ben ik er ook van overtuigd dat we op de juiste weg zijn. We hebben geen label nodig om te weten dat we een kindvriendelijk stad zijn en blijven.”
“Wat telt is dat we op het terrein, met tastbare resultaten een impact hebben op het dagelijkse leven van onze jonge inwoners. En die hebben we meer en meer, de gemeentemonitor toont mooi aan dat de tevredenheid van de jeugd in Brugge aanzienlijk hoger ligt dan het Vlaams gemiddelde”, aldus de Brugse jeugdschepen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier