De gratis asbestinventarisatie om risicovolle asbestmaterialen op te sporen en aan te pakken in jeugdlokalen is afgerond. Van de 23 gebouwen werden er 11 als niet-asbestveilig beschouwd. “Ondanks dat er geen dringende grote ingrepen nodig blijken, neemt de stad initiatief om kwaliteitsvolle lokalen voor ons jeugdwerk te garanderen”, zegt Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren.
In het kader van het Masterplan Jeugdlokalen tekende Stad Kortrijk in op de oproep van de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM voor een gratis asbestinventarisatie in jeugdlokalen gebouwd vóór 2001 (na dat jaar mocht er geen asbest meer gebruikt worden). Het gaat in totaal om 23 gebouwen, 13 stadsgebouwen en 10 lokalen in private eigendom. 12 van de 23 gebouwen worden als asbestveilig beschouwd, waarvan 5 volledig asbestvrij. “De overige niet-asbestveilige gebouwen moeten genuanceerd worden. Het gaat om kleine, niet-dringende ingrepen. Die zijn deels genomen of staan op de planning”, aldus Herrewyn.
Jelle Stragier heeft het preventief asbestonderzoek mee in goede banen geleid. “The Pits is bijvoorbeeld asbestveilig verklaard, ook al is er asbestmateriaal aanwezig in het oude schoolbord, maar die is in perfecte staat en geeft dus geen vezels vrij. Niet-asbestveilig zijn de leien tegen de gevel van Chiro Tsjoef Heule-Watermolen, maar die zitten op het eerste verdiep. Gezien die niet bereikbaar zijn, is het ook niet dringend. De asbesthoudende palen bij Chiro Stine aan de ingang werden opnieuw gecoat en een klein deel van de oude afvoer aan de achterkant van Tranzit, die bloot kwam te liggen door de werken, werd verwijderd.”
“Conclusie: er was geen enkele acute gezondheidssituatie. We hebben snel gehandeld door materialen weg te nemen of te coaten. Wat asbesthoudend is, maar nog in goede staat, zal vervangen worden wanneer een renovatie gepland staat”, vult Herrewyn aan.
Jeugdverenigingen met eigen lokalen waar asbest verwijderd wordt, kunnen rekenen op praktische ondersteuning van de stad. Het laten ophalen van het asbestafval kan ook gratis via OVAM. Het wegnemen of afbreken van de asbest kan door een firma gebeuren en ook bij die kost ondersteunt de stad via de renovatiesubsidie voor jeugdlokalen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier