Jens en Olivier hebben zeven gesloten horecazaken: “We kunnen enkel braafjes wachten”
Jens Vollens en Olivier Desmet zijn horeca-ondernemers bij uitstek en ook zij ondervinden aan den lijve hoe de coronamaatregelen de horeca in een wurggreep houden. Omdat zij meerdere zaken runnen heel ze ook een veelvoud aan kosten, maar de overheidssteun in gelimiteerd.
Van de negen horecazaken die het duo Olivier Desmet (40) en Jens Vollens (31) samen runnen, zijn er twee open. Dat zijn de frituren ‘t Zuid en Markt 19 op amper honderd meter van elkaar. En daar staan ze nu zelf achter de toonbank met nog te frituren lekkers. “In totaal stellen we zowat 100 mensen te werk. Maar die zitten nu allemaal tijdelijk werkloos thuis. Soms krijg ik wel eens een berichtje van een van die mensen, maar ik kan hen natuurlijk niet meer vertellen dan dat wij ook moeten afwachten. Braafjes wachten.”
Jens Vollens verliest er zijn eeuwige glimlach niet bij. Ook zijn zangcarrière – de Roeselarenaar maakte al liedjes over de mama van Thibaut Courtois en Donald Trump – staat momenteel on hold. “We moeten er niet flauw over doen. Momenteel moeten we aan onze spaarrekening zitten om alles te bekostigen. We krijgen een tegemoetkoming van de overheid, maar die is geplafonneerd. Wij hebben negen zaken en dus zijn die kosten ook maal negen en dus botsen we op dat plafond.”
“Rekeningen blijven maar komen; we moeten nu aan ons spaargeld raken”
Naast de twee frituren in Roeselare zijn er ook nog Huyze Desmet en Vespaz 1 op de Grote Markt, Vespaz 2 en ’t Kasteeltje in Rumbeke en Vespaz 4 op het Mammoetcenter. “Op de Grote Markt in Kortrijk hebben we dan nog Brasserie Muze en in Torhout runnen we The Paddock. In totaal dus negen zaken.”
Weinig volk op de been
En hoewel de rolluiken naar beneden blijven ‘zuipen’ die zaken momenteel geld. Jens slaat er op zijn smartphone de bankrekening op na en somt zo op welke bedragen er iedere maand van de rekening gaan. “Sommige panden hebben we in eigendom, maar we betalen bij andere zaken dan weer huur. Dat gaat uiteraard om behoorlijke sommen. De maandelijkse voorschotten van water, gas en elektriciteit gaan van de rekening, ook onze verzekeringen moeten we door betalen. Ook de terminals van Bancontact kosten geld, de abonnementen voor afval- en glascontainer lopen door, onze bijdrage aan Unisono (Sabam en billijke vergoeding) moeten we verder ophoesten, de onroerende voorheffing kost ons een smak geld en net kregen we ook nog de provinciale belasting binnen. Ook voor telefoon en internet betalen we verder. Onze kredieten lopen verder en via het sociaal kantoor blijven we ook bijdragen aan het vakantiegeld en de eindejaarspremie van ons personeel. Als je dat allemaal optelt, kom je aan een som waar de tegemoetkoming van de staat niet voor volstaat.”
Straks moet ‘t Zuid ook wijken voor de plannen met het nieuwe stadhuis. “We mogen zeker nog open blijven tot eind maart, maar meer hoorde ik er niet meer over. Ondertussen stelde het stadsbestuur ons ook enkele andere panden voor, maar we zoeken nog naar de ideale locatie. In de frituur is het hier momenteel vrij kalm. We hebben nog wat vaste klanten die komen afhalen, maar voor de rest is het erg rustig in Roeselare. Ook de solden brengen niet veel volk op de been, of toch geen mensen die naar onze frituren afzakken.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier