Jeanette wil knuffelbeer veilen ten voordele van Rode Kruis

Jeanette Declerck met haar zelfgemaakte knuffelbeer. (foto Coghe) © GINO COGHE Foto Coghe
Redactie KW

Jeanette Declerck (74) is niet aan haar proefstuk toe wat beren maken betreft, maar dit exemplaar is toch wel speciaal. De beer is bijna een meter groot en heeft een tijdelijke plek gekregen op haar salontafel. De kinderen en kleinkinderen zijn geen kandidaat om hem te adopteren, dus wil Jeanette de ‘knuffel’ veilen en de opbrengst schenken aan de Rode Kruisafdeling Hinterland.

Jeanette verwelkomt ons in haar woonkamer, waar meer dan één handgemaakt knuffeldier ons vanop de kasten aankijkt. Maar we kunnen niet naast de grote beer kijken die prominent op de salontafel zit. Op onze vraag haalt Jeanette er een meetlint bij, en we stellen samen vast dat die bijna een meter groot is. Zijn ronde buikje is gevuld met echte berenwol, en dat zorgt ervoor dat hij ook een aanzienlijk gewicht heeft.

Jeanette is naaister/kleermaakster van beroep, en nu ze geen kleren meer maakt voor haar drie dochters vindt ze voor haar creativiteit een uitlaatklep in het maken van knuffels. “Ik heb al heel wat beren gemaakt voor de familie, en bij speciale gelegenheden geef ik ze ook aan vrienden en kennissen cadeau. Maar op de duur is iedereen voorzien, nietwaar?”, lacht ze. “Maar ik kan niet stilzitten … Ik werk ook veel en graag in de tuin, maar het weer laat dat niet altijd toe, en dan ga ik aan het naaien.”

Rode Kruisembleem

Jeanette was zelf jarenlang helpster bij het Rode Kruis Hinterland en heeft veel bewondering voor al die mensen die zich belangeloos inzetten. Haar kleinzoon is nu ook Rode Kruisvrijwilliger en zo kwam bij haar het idee op om deze beer – die voorzien is van een Rode Kruisembleem – te veilen en de opbrengst te schenken aan de afdeling Hinterland.

“Ik snap wel dat mensen zoiets niet op hun kast willen of kunnen zetten, maar misschien wil een winkelier hem wel in de etalage zetten of zo. Het is in ieder geval een uniek stuk én het geld gaat naar een goed doel!” (ED)

Wie een bod wil doen, kan Jeanette contacteren via 059 29 00 29

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier