Jana Elza Wuyts schrijft boek en schenkt deel opbrengst aan dierenasiel De Leiestreek: “We willen nieuw gebouw mét operatiezaal”

Van links naar rechts zien we Gaëlle Pannecoucke, medewerker van het asiel, Veerle Debaillie, verantwoordelijke van het asiel en vrijwilliger Kyler Hanskens. (foto AN)
Van links naar rechts zien we Gaëlle Pannecoucke, medewerker van het asiel, Veerle Debaillie, verantwoordelijke van het asiel en vrijwilliger Kyler Hanskens. (foto AN)
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Sinds deze week kan je in de boekhandel het verhaal van Boef vinden, een wilde Spaanse berghond. Hij kruiste enkele jaren geleden het pad van Jana Elza Wuyts die besloot hem een fijne thuis te geven in ons land. De opbrengst van het boek gaat naar verschillende goede doelen, waaronder dierenasiel De Leiestreek in Zwevegem. En dat is nodig. “We hebben een nijpend plaatstekort, elke donatie is dus meer dan welkom”, aldus Veerle Debaillie verantwoordelijke van het asiel.

Jana Elza Wuyts ontmoette in Spanje een wilde berghond. Het schuwe dier liet zich door geen mens aanraken. Maar wanneer zijn leven in gevaar komt, kan Jana niet van aan de zijlijn toekijken. Samen met haar man, schrijver Marnix Peeters, brengt ze Boef naar ons land. Een aartsmoeilijke onderneming die ze nu in een boek gegoten heeft.

“Ondertussen is het helemaal goed gekomen met Boef. Maar ik besef ook dat niet alle honden zo veel geluk hebben. Daarom besloot ik onder meer dierenasiel De Leiestreek te steunen. Per verkocht boek gaat een euro naar het goede doel.”

Afhankelijk van giften

Een gebaar dat in het asiel erg geapprecieerd wordt. “Het is erg uitzonderlijk dat schrijvers hun opbrengst met ons delen”, aldus Veerle. “Door corona hebben we meer dan anderhalf jaar geen bezoekers gehad en hebben we geen activiteiten kunnen organiseren. Dat zorgde dus voor een enorme daling in onze inkomsten. Er werden wel meer honden geadopteerd dan anders. Maar de prijs die mensen daarvoor betalen, dekt de kosten voor de verzorging van het dier gewoonlijk niet. Bij ons worden honden en katten immers altijd gesteriliseerd en gecastreerd. We zijn dus afhankelijk van giften.”

En net nu die giften wat uitblijven, moet het asiel grote investeringen doen. “We kunnen vooral de grote toestroom aan katten in de lente niet meer verwerken. Een groot deel van hen moet eerst twee weken in quarantaine omdat ze ziek binnenkomen. Maar daar hebben we simpelweg de plaats niet voor. Op dit eigenste moment hebben we meer dan 70 katten in huis! Ze zitten nu werkelijk in élk beschikbaar hoekje en dat is ronduit gevaarlijk”, legt Veerle uit.

Quarantaineruimtes

“We willen dus graag een tweede gebouw bijbouwen van twee verdiepingen met daarin quarantaineruimtes voor de poezen en een operatiezaal waar onze dierenarts kan werken. Want nu rijden we elke week met drie busjes vol katten en honden naar hem toe en dat is niet bepaald handig.”

“In die zaal hopen we ook wat professionele toestellen te installeren zoals een apparaat om echo’s te nemen. Dan hoeven we bij dringende zaken niet per se te wachten op de dierenarts om eerste hulp te verlenen. We zouden het eerste asiel zijn in West-Vlaanderen dat daarover zou beschikken.”

Wanneer en waar het nieuwe gebouw precies komt, is nog niet duidelijk. “Daarvoor moeten we nog overleggen met het gemeentebestuur”, aldus Veerle. Maar dat het geld zal kosten, is een feit. “Net daarom zijn we zo blij met het initiatief van Jana.”

Veerle heeft het boek Boef al gelezen en raadt het ten zeerste aan. “Het is echt een spannend boek waarin je blijft lezen. Ik vind het bovendien goed dat Jana niet laat uitschijnen dat het makkelijk is om een wilde hond op te vangen in ons land. Mensen doen dat altijd met de beste bedoelingen, maar vergeten soms dat het niet het beste is voor alle honden.”

Ziektes meebrengen

“Daarnaast is het soms ook gevaarlijk want die dieren kunnen ziektes met zich mee brengen en zo onze eigen hondenpopulatie besmetten. Bij Boef zat dat natuurlijk anders, die was in levensgevaar. Maar Jana heeft toch die afweging gemaakt. Chapeau!”, besluit ze enthousiast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier