Jana Chanterie uit Wingene geeft tijdens lockdown online sportlessen

(foto KV)
(foto KV)
Kjenta Vangampelaere
Kjenta Vangampelaere Medewerker KW

Een kookpot, een matje en een sportoutfit, meer heb je niet nodig om de online sportlessen te volgen van Jana Chanterie (37) uit Wingene. Sinds november geeft de sportjuf op maandag een work-out op de Facebookpagina van de gemeente Wingene. “In deze tijden moeten we extra creatief zijn om gemotiveerd te sporten.”

Gemiddeld 2.200 weergaven, zoveel keer worden de sportvideo’s van Jana Chanterie (37) uit Wingene bekeken op de Facebookpagina van de gemeente. “Uit de sportdienst van de Gemeente Wingene kwam de vraag of ik het zag zitten om de Wingenaars fit te houden in hun kot. Ik lees vaak dat de motivatie laag is om in beweging te blijven, daarom stond ik onmiddellijk achter dit idee”, zegt Jana.

Vooral achteraf wordt de video massaal bekeken. “Ik krijg geregeld berichtjes van sportievelingen die blij zijn met de work-out die ik hen aangeboden heb. Dat geeft me een goed gevoeld. Er staan nu nog enkele sessies op de planning, op het einde van de rit zullen we dit tien weken gedaan hebben. Er zullen sowieso mensen die wekelijkse afspraak missen, maar dat belet hen niet om sportief te blijven.” De gemeente Ruiselede heeft Jana gevraagd om hetzelfde te doen voor hun inwoners. “De Wingenaars die het missen, zullen wel hun weg vinden naar die Facebookgroep. En na corona zullen er weer meer plekjes zijn voor mijn bootcamps, dus dan is iedereen zeker welkom.”

Op weekdagen staat Jana in het onderwijs als sportleerkracht. “Omdat ik geen verbeterwerk heb na de schooluren, wist ik nooit wat ik met mijn resterende tijd moest doen. Daarom heb ik in 2016 mijn eigen bootcamponderneming Move Outside gestart. ’s Avonds en de zaterdagvoormiddag geef ik dus die trainingen. De donderdagavond neem ik vrij om zelf te gaan lopen. En ook de zondagvoormiddag probeer ik mijn vooropgestelde kilometers in de benen te hebben. Sport is dus meer dan een onderdeel van mijn leven ( lacht ).” De bootcamps waren al onmiddellijk een groot succes: “Ik merk dat veel mensen nood hebben aan iemand die hen helpt sporten. Daarnaast sporten we met de hele groep samen, waardoor het ook gewoon leuk wordt en je nieuwe mensen leert kennen.”

Door corona kon Jana haar bootcamps niet meer zoals anders organiseren. “Nu geef ik trainingen in groepjes van drie, hier voor mijn garage. Het sociale contact is er minder, maar we blijven positief. Ik ben al blij dat ik niet gewoon moet stilzitten, want ik heb echt geen zittend gat.” ( lacht )

Spelletjes uitvinden

Je zou denken dat het voor Jana op den duur wel saai moet zijn om telkens opnieuw te sporten, maar niets is minder waar. “Mijn job ervaar ik helemaal niet als werken. Ik probeer mezelf wel uit te dagen door altijd nieuwe oefeningen toe te voegen of er een spel van te maken. De sporters kiezen dan bijvoorbeeld zelf hun oefeningen door Mikado of Jenga te spelen. Zo kan ik dit nog lang volhouden. Zelfs tot een maand voor de geboorte van mijn dochter Suze, gaf ik nog sportlessen.”

Sport-DNA

Jana wist het al in het tweede leerjaar: ze moest en zou sportleerkracht worden. “Ik was altijd al met sport bezig; ik ging naar de atletiek, volgde danslessen en deed mee aan wedstrijden. Mijn punten op school waren niet om over naar huis te schrijven, behalve voor de sportlessen natuurlijk”, glimlacht Jana. “Toen ik eindelijk de sportopleiding kon volgen, schoten mijn punten de lucht in. Ik had mijn plekje gevonden.” Ook thuis wordt er hevig gesport. “Mijn ene dochter Faye (10) is gelukkig ook sportief aangelegd. Als ik mijn oefeningen doe in de garage, sport ze gemotiveerd mee. Mijn andere dochter Suze (2) is nog te jong. Ik zou hen nooit forceren, maar ik zou er toch van afzien als ze enkel en alleen in de zetel zouden hangen.”

Dikwijls krijgt Jana de vraag om mensen persoonlijk te begeleiden. Personal trainers zitten in de lift, maar: “Ik ben een fitnesstrainer, geen personal trainer. Waarom niet? Simpel: ik zou daar teveel geld voor moeten vragen. Dat wil ik de mensen niet aandoen. Voor mijn bootcamps betaal je per sessie acht euro. Dat is relatief weinig in vergelijking met andere gelijkaardige activiteiten. Voor mij is het belangrijk dat mensen voor een lagere prijs kunnen komen, zodat ze niet moeten afhaken om financiële redenen. Ik wil mensen fit laten zijn, niet hun portemonnee leeghalen.”

Je kan Jana’s fitnessavonturen volgen op de Facebookpagina ‘Move Outside’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier