Jan Fieuw trekt naar Australië voor ‘A Message in a Poppy’: “De reis van mijn leven”

Jan Fieuw bij het graf van Alfred Hall, de grootoom van Murray Hall, met de hat pin die hij mee zal nemen. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Remembrance artist Jan Fieuw uit Poelkapelle vertrekt vandaag naar Australië op uitnodiging van ex-profrenner en bejubeld WO I-auteur Murray Alfred Hall, mét een speciale verrassing. Hij mag in Perth ook enkele voorstellingen doen over zijn herdenkingsinitiatief ‘A Message in a Poppy’.

Jan Fieuw (44) woont in de Brugseweg in Poelkapelle met echtgenote Stefanie Ameel en kinderen Staf (19) en Aude (16). Een vijftal jaar geleden begon hij met ‘A Message in a Poppy’, waarbij hij de loden balletjes uit WO I-obussen die hij in de velden van de frontstreek vindt, omsmeedt tot klaproosjes.

“Het begint vaak met een mail uit het buitenland. Meestal gaat het om de landen van het Gemenebest: het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië of Nieuw-Zeeland”, legt Jan uit. “Vervolgens start het opzoekingswerk. Daar kruipt het meeste tijd in. Officiële documenten zijn daarbij heel belangrijk. Met die informatie tracht ik te bepalen waar het familielid in kwestie precies gesneuveld is. Vervolgens trek ik er naartoe om drie loden bolletjes te zoeken. Ik heb er twee nodig om de poppy te maken en nog eentje om als origineel exemplaar in het doosje mee te geven. In het doosje zit ook een opgevouwen kaartje met wat meer informatie en de coördinaten van de vindplaats. Ik neem ook foto’s van de vindplaats, met een referentiepunt. Dat kan bijvoorbeeld een kerk of een begraafplaats zijn.”

Professioneel renner

“Een paar jaar geleden ontmoette ik de Australische auteur Murray Hall. Hij deed onderzoek naar zijn ondertussen wereldberoemde boek ‘Walk a War In My Shoes’. We hebben een solide relatie opgebouwd door gemeenschappelijke interesse in WO I en de wielersport. Murray Hall was zestien jaar lang professioneel wielrenner. Murray en zijn familie hebben al veel tijd doorgebracht met mijn familie in België en we zijn goede vrienden geworden”, vervolgt Jan. “Op uitnodiging van de familie Hall, is het nu mijn beurt om de bedevaart te maken naar Perth in West-Australië. Ik kijk er enorm naar uit: de hete Australische zomer, de ongerepte stranden, al die prachtige dieren,… Murray heeft geholpen bij het samenstellen van een volledig reisschema, waaronder het Kings Park War Memorial en de Avenue of Honor, ANZAC House en Cottage, Albany War Memorial en Museum en nog veel meer belangrijke locaties uit WO I. In Perth heeft Murray me uitgenodigd om een speciale gast te zijn bij een roadshowpresentatie van Walk A War In My Shoes voor een grote overheidsorganisatie, waar mijn werk ook te zien zal zijn. Ik zal ook te gast zijn in een radioprogramma.”

“Ik zal ook te gast zijn in een roadshow en een radioprogramma”

Jan zelf heeft ook een verrassing voor zijn gastheer. “In zijn boek volgt Murray Hall het spoor van zijn grootoom tijdens de Eerste Wereldoorlog, een ongelofelijk monnikenwerk. Uiteindelijk slaagde hij erin met precisie te bepalen waar zijn grootoom sneuvelde. Onlangs was ik toevallig dit verhaal aan het vertellen in café De Dreve, toen een toevallige stamgast vertelde dat hij op dat veld een unieke vondst had gedaan. Het ging om een stuk van een pin die de Australische soldaten droegen op hun hoed. Een heel zeldzaam stuk, dat ik zal schenken aan Murray.”

Zuiderkruis zien

Jan is van plan om nog andere Australische gesneuvelden te eren tijdens zijn reis. “Voor mij zal deze reis de volledige cyclus voltooien van mannen die ik heb bestudeerd. Mannen die uit Australië kwamen en al meer dan 100 jaar rusten in Flanders Fields. Ik krijg nu de gelegenheid om een aantal van hun geboorteplaatsen te bezoeken. Toen ik jonger was, hoorde ik verhalen over hoe die Australische mannen zouden opscheppen over hun geboorte onder het Zuiderkruis en hoe ze het zouden gebruiken voor navigatie als het naar de zuidpool wijst. Omdat het Zuiderkruis niet te zien is vanaf het noordelijk halfrond, nam ik aan dat het een romantisch, mythisch verhaal was. Ik weet nu dat het sterrenbeeld Zuiderkruis gemakkelijk te zien is aan de nachtelijke hemel van Perth en ik kijk er al naar uit om er precies zo naar te kijken als die dappere soldaten zo lang geleden. Die verbinding is overweldigend voor mij. Deze reis is dan ook een droom die uitkomt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier