Jan Dedeyne verzamelt info over oude Torhoutse cafés

Jan Dedeyne met twee authentieke flessen uit vroegere Torhoutse brouwerijen.©Johan Sabbe
Jan Dedeyne met twee authentieke flessen uit vroegere Torhoutse brouwerijen.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Hoewel hij totaal geen tooghanger is en bier maar mondjesmaat drinkt, is Jan Dedeyne sterk gefascineerd door de brouwerijen en cafés die deel uitmaken van de Torhoutse geschiedenis. Hij is gestart met een titanenwerk: alle mogelijke info verzamelen over de cafés en bierbrouwers die deze stad in de loop van de jaren heeft gekend.

Jan is kok van opleiding en dus met de horeca vertrouwd. Hij geeft fulltime les aan het Ensorinstituut, de hotelschool van Oostende. Al van jongs af heeft hij interesse in de internationale eetcultuur. Voor De Avondschool in Torhout heeft hij een aantal rondleidingen gegeven in Londen, specifiek rond het thema voeding. “Eten en drinken verbindt mensen”, zegt hij.

Nu al 180 namen van cafés verzameld

Jan (42) woont met Mieke Deleye (36) in de Verdonstraat op Torhout-Oost. Ze hebben twee dochtertjes, Julie (7) en Emily (3). Medio jaren negentig, toen hij 16 was, deed Jan vakantiejob bij brouwerij De Leeuw in Aartrijke, toen al jaren enkel nog drankdepot. “Ik ging mee om de cafés te bevoorraden”, vertelt hij. “Wellicht zo ontkiemde mijn belangstelling voor het wereldje. Ik begon bierglazen, -flessen en -etiketten te verzamelen. Ik heb zo’n 4.000 verschillende bieretiketten, maar vul mijn collectie niet meer aan. Ik ben maar een kleine garnaal. In Wallonië heeft een man er liefst 22.000. Daar kan ik niet tegenop.” (lacht)

“Ik ben lid van de plaatselijke geschied- en heemkundige kring Het Houtland. Verhalen over de tijd van toen hebben me altijd geboeid. Ik hoorde dat er nog geen gecentraliseerde info voorhanden is over de aloude Torhoutse cafés en brouwerijen en besloot er werk van te maken. Dat is waar ik nu mee begonnen ben. Ik besef dat het een gigantisch karwei is. Nu al heb ik om en bij de 180 namen van cafés die Torhout rijk is geweest. Ik wil er alle mogelijke gegevens over verzamelen. Wie de cafés heeft uitgebaat, van wanneer tot wanneer ze bestaan hebben, wat er typisch aan was en noem maar op. Ik ben op zoek naar foto’s van de oude cafés en brouwerijen en eventueel van de exploitanten. Voor alle duidelijkheid: het gaat enkel om de zaken die op Torhoutse bodem hebben gestaan.”

Op termijn catalogus of eventueel boek

Jan hoopt een catalogus van de plaatselijke cafés door de eeuwen heen te kunnen maken en, wie weet, eventueel zelfs een boek. Hij werkt nauw samen met de geschied- en heemkundige kring. “Ook de vroegere Torhoutse brouwerijen wekken mijn interesse”, zegt hij. “Er zijn er heel wat geweest: Fraeys, Bekaert, De Haan, Sint-Arnoldus, Callens en noem maar op. We hebben zelfs een bier- en limonadefabriekje gehad, dat Van Maele heette. Er valt nog heel wat uit te spitten, maar ik neem er mijn tijd voor. Ik wil vooral zekerheid hebben dat de ontvangen info klopt en zal alles dus zoveel mogelijk checken. Als ik zo’n grote klus op mij neem, wil ik geen half werk verrichten.”

Wie foto’s of info over oude cafés of brouwerijen bezit, kan Jan Dedeyne mailen: Jan Dedeyne . Alles wordt nadien netjes terugbezorgd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier