Jabbeke: “Een propere, groene en duurzame leefomgeving”
De Jabbeekse krak Erik Blauwet is bovenal een minzaam man die zich lokaal voor het milieu inzet, maar in Ghana op zijn eigen houtje en manier aan ontwikkelingshulp doet.
,,Ik streef vooral naar een propere, groenere en duurzame leefomgeving. De volksgezondheid, onze planeet, … zijn in gevaar. Als voorzitter van de milieuraad wens ik een meerwaarde te bieden op het gebied van de natuur en het milieu. Zo help ik graag een handje mee aan de beheerswerken in het Maskobos , doe mee aan opkuisacties of promoot het thuiscomposteren. Als voorzitter van de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening hoop ik een toegevoegde waarde te brengen op het vlak van ruimtelijke ordening,”geeft Erik zijn lokale prestaties in een notedop weer.
“Ook in Ghana breng ik het zwerfvuil onder de aandacht, doch het is bijna onbegonnen werk. Met mijn energiezuinige kookstoven, waarbij met minder brandhout toch meer warmte wordt behaald, heb ik meer succes. Na mijn eerste Ghanareis in 1999 wou ik iets doen voor de blinden en slechtzienden. Kinderen helpen hen bij het bedelen zodat schoolgaan niet kan. In 2001 ontmoette ik de Ghanese oogarts Thomas Tontie Baah en onmiddellijk startte ik samen met Frieda inspanningen om de oogkliniek in Breman Asikuma en later de ‘Save the Nation’s Sight clinic’ in Accra te steunen.”
“Eind 2017 kwam ik voor de zevende keer thuis van een verblijf in Ghana. Net toen ik vertrok, na een verblijf van 60 dagen, kwam de brilslijpmachine aan in de oogkliniek. Ook hier deden de gemeente Jabbeke en de provincie West-Vlaanderen een duit in het zakje.”
Een verschil maken
“Zelf brillen bezorgen aan de patiënt behoort tot de doelstellingen van de kliniek, wat kostendrukkend is voor de patiënt. Verplaatsingen kunnen nu uitgespaard worden.”
“Het doel is hier vooral oogzorg toegankelijk maken in de rurale gebieden. Met onze hulp vertrokken al veel containers naar Ghana met ingezameld medisch materiaal, kledij, werktuigen, sanitair, sportgerief, … Ik wil een verschil maken, ‘een steen verleggen’ zoals Bram Vermeulen het bezingt. Mensen vinden mij soms naïef. Doch voor mij maakt het niet uit.”
“Toen ik tegen de hoogspanningslijnen en de A18 streed, vonden velen het een verloren zaak. Ik bewees het tegendeel. Ik blijf er steeds in geloven ondanks de vele ontgoochelingen. Dit is mijn sterkte. In Afrika is dit absoluut een noodzakelijke deugd. Daar is het nog moeilijker om iets blijvend te veranderen.”
“Ik zou nooit in de politiek mogen van mijn vrouw”
Een gedreven mens als Erik heeft uiteraard een uitgesproken visie over heel wat thema’s. ,,Het is goed leven in Jabbeke. Het wegennet is behoorlijk, het winterse onderhoud ervan ook. De gemeente doet heel wat voor verenigingen met een goed subsidiebeleid en aangepaste zalen per gemeente. Hierdoor bestaat een actief verenigingsleven in Jabbeke. Een prima motor voor een gezonde samenleving, vrij van verzuring. De sportfaciliteiten, het vrijetijdscentrum, de bibliotheken, de uitbreiding begraafplaats met daaraan gekoppeld de verdere uitbouw van het Maskobos zijn positieve punten”, meent Erik Blauwet.
“De aandacht voor de trage wegen is er. De inspanningen om afvalwater te collecteren en te zuiveren, al hinken wij hier achterop. Vooral de gemeentelijke communicatie moet beter kunnen. Net als andere gemeenten in Vlaanderen kampt Jabbeke nu met het groenonderhoud. Misschien is er wel een mentaliteitswijziging nodig? Kies voor bomen en planten met minder onderhoud, bijenvriendelijke en inheemse soorten. De enkele percelen met hooiweidebeheer zijn onvoldoende. Uitbreiding met bloemenakkers en bloemenweides zijn een goede optie. Daarnaast vind ik vooral de wildgroei aan afsluitingen visueel vuil.”
,,Ik zou van mijn vrouw nooit in de politiek mogen gaan hoor”, lacht Erik. “Maar ik zou toch meer werk maken van communicatie naar de burger. Ik droom van een ambitieuze ecowijk, voorzien met passiefwoningen, decentrale energievoorziening en gezamenlijk groen. Ik zou gelukkig zijn met de realisatie van de individuele behandeling van afvalwater (IBA’s) in het buitengebied. Momenteel bestaat er ongerustheid bij de inwoner wiens afvalwater niet gecollecteerd zal worden voor zuivering in een waterzuiveringsinstallatie. Daarnaast wil ik vooral kleine ingrepen: de realisatie van een zwaluwtil, volkstuintjes, een bijenvriendelijke gemeente,… Persoonlijk wil ik graag de Camino Frances stappen, die loopt van St-Jean-Pied-de-Port in Frankrijk naar Santiago de Compostela.”
Bio Erik Blauwet
Privé
Erik Blauwet werd op 21 april 1952 in Oostende geboren. Hij is getrouwd met Frieda Raes en woont sedert 1978 in de Stationsstraat in Stalhille.
Loopbaan
Gegradueerde in de Topografie en Meetkundige-schatter van onroerende goederen. Zijn loopbaan speelde zich af bij het kadaster in Antwerpen, Brussel en West-Vlaanderen. Na veertig jaren dienst in Brugge ging hij met pensioen als gewestelijke directeur van West-Vlaanderen
Vrije tijd
Bestuurslid Natuurpunt Jabbeke, Heemkundige kring De Haan, voorzitter Milieuraad en Commissie Ruimtelijke Ordening GECORO, penningmeester kerkfabriek Stalhille. Reizen naar Ghana en hij stapte ook al naar Compostela.
Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak p>
De Kraks van 2017
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier