Jabbeekse Femke Vindevogel brengt met ‘Confituurwijk’ boek over achterstandsbuurt

"Mijn verhaal flirt met de werkelijkheid, maar het is aan de lezer om uit te maken wat waarheidsgetrouw is en wat niet", stelt auteur Femke Vindevogel. © Davy Coghe
Redactie KW

Femke Vindevogel woont net op de grens van Jabbeke met Brugge, in een heel landelijke omgeving. Ze bracht net met ‘Confituurwijk’ een boek uit over leven, letterlijk en figuurlijk, in de rand van de stad. Confituur… omdat ander beleg op de boterham niet kon.

“Confituurwijk is een verhaal over een botsing van culturen in een Vlaamse achterstandswijk”, vertelt Femke Vindevogel, auteur van het boek. “Marie verhuist na de dood van haar vader noodgedwongen naar een achterstandsbuurt: de gevreesde Confituurwijk. Haar nieuwe buurman, die in het dorp bekend staat als de kroniek van de laatste kans, maakt het haar onmogelijk om te studeren voor een belangrijke auditie. Van een muzikale carrière is al snel geen sprake meer. Onthecht van alles wat ze kent, bevrijdt ze zich gaandeweg van alle verwachtingen en oefent ze zich in het nee zeggen. Tussen haar en buurtbewoonster Sam ontwikkelt zich ondertussen een complexe liefde.”

De wijk

“Confituurwijk toont dat mensen in staat zijn om zichzelf opnieuw uit te vinden, onder welke omstandigheden ook”, zegt Femke, die aangeeft dat het zeker geen autobiografisch verhaal is, maar dat er uiteraard wel gekleurde persoonlijke ervaringen in het boek verwerkt zijn.

“Eigenlijk had ik geen concrete wijk voor ogen hoor met de naam Confituurwijk. 25 jaar geleden, tijdens mijn tienerjaren, leefde ik zelf enkele jaren in een sociale woning. Ik gebruikte die omgeving als decor van mijn boek, maar het verhaal over Marie is grotendeels fictie. Ja, zo had ik destijds wel enkele problemen met geluidsoverlast en moest ik elders piano gaan studeren, en ja, er woonden wel enkele kleurrijke figuren, maar veel mensen gingen gewoon werken als iedereen. En ze aten zeker niet enkel confituur op de boterham”, lacht ze de vraag weg. “Mensen vinden het vaak moeilijk om het onderscheid te maken tussen realiteit en fictie. Zo passeert de E40 niet door mijn geboortedorp, noch rijdt er een trein vlak naast de wijk, maar krijg ik toch kritiek van dorpsgenoten over hoe bepaalde details niet kloppen. Mijn verhaal flirt met de werkelijkheid, maar het is aan de lezer om uit te maken wat waarheidsgetrouw is en wat niet.”

De inspiratie

“Ik werd geboren in Gent op 18 november 1978 en bracht mijn jeugd door in Oosterzele. Als kind was ik een enthousiaste fan van Roald Dahl en wilde ik net als hij verhalen schrijven. Elke schoolvakantie gaf ik een krantje uit vol schrijfsels, interviews en tekeningen. Het ging redelijk ver. Ik spendeerde er heel wat tijd aan. Tijdens het middelbaar studeerde ik Vrije Beeldende Kunst aan Sint-Lucas Gent. Nadien studeerde ik muziekpedagogie, bibliotheekwetenschappen, schilderkunst en fotografie in Gent en Brugge. Momenteel werk ik als pianolerares en illustrator. Na mijn studies woonde ik een tijdje in Brugge en nu woon ik sinds een jaar of zes met mijn vrouw in niemandsland. Mijn huis staat op het grondgebied van Jabbeke, mijn brievenbus staat in Brugge. Dat soort onbestemdheid vind ik fijn. Wat de toekomst zelf brengt op literair gebied zie ik wel. Naast proza schrijf ik ook poëzie. Momenteel werk ik de grote lijnen uit van een volgende roman en ben ik bezig aan een dichtbundel. Tussendoor schrijf en teken ik een prentenboek.” (PA)


Confituurwijk is verschenen op 28 februari en is momenteel verkrijgbaar in alle boekhandels aan de prijs van 20 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier