IZI Wonen koopt woningen De Schakel over

Ondervoorzitter van IZI Wonen Dries Dehaudt, voorzitter Jean-Pierre De Clercq en schepen van Welzijn Tom Braet op de site De Schakel.© Nele Sabbe
Ondervoorzitter van IZI Wonen Dries Dehaudt, voorzitter Jean-Pierre De Clercq en schepen van Welzijn Tom Braet op de site De Schakel.© Nele Sabbe
Redactie KW

Sociale huisvestingsmaatschappij IZI Wonen is de nieuwe eigenaar van de 30 senioren- en assistentiewoningen van De Schakel. Tijdens de gemeenteraad werd de verkoopovereenkomst goedgekeurd. Het beheer van de woningen wordt vanaf begin 2022 overgedragen.

De woningen van De Schakel langs de Hoogweg zijn bijna 30 jaar oud. Op de planning staan er tal van ingrijpende renovatiewerken zoals het vernieuwen van het schrijnwerk, het beter isoleren via spouwmuurisolatie, het installeren van ventilatie en het vernieuwen van de keukens. “De leeftijd van de woningen bracht ons tot een kantelpunt”, zegt schepen van Welzijn Tom Braet. “We hebben als gemeente onze huidige werking grondig geëvalueerd om zo na te gaan of er misschien andere partners waren die meer expertise en ervaring hebben in het renoveren, het beheren en verhuren van de woningen.”

Geen nadelen

De sociale huisvestigingsmaatschappij IZI Wonen stelde zich kandidaat om de woningen en enkele bijgebouwen zoals garages en berging aan te kopen. “We gingen niet over een nacht ijs”, verduidelijkt burgemeester Lieven Huys. “Het is voor ons als gemeente belangrijk dat de bewoners geen nadelen ondervinden van deze overdracht. IZI Wonen ging akkoord met de verkoop. Voor deze sociale huisvestigingsmaatschappij is het verhuren van woningen, in nauwe samenwerking met de gemeente en het OCMW, een kerntaak. Hierdoor heeft ze sowieso meer ervaring en expertise.” IZI Wonen betaalt bijna 2 miljoen euro aan de gemeente voor de woningen.

Groeiplan

“De overdracht van de woningen past perfect in ons groeiplan om binnenkort tot 1.000 woningen te beheren”, weet Jean-Pierre De Clercq, voorzitter van IZI Wonen. “De woningen van De Schakel liggen mooi gegroepeerd en midden in het groen. Ze zijn ook goed onderhouden. De komende jaren zullen we het schrijnwerk stelselmatig vernieuwen en ook een isolatieprogramma doorvoeren. Naar de toekomst toe kan je je binnenkort geen mooiere buurt dromen om betaalbaar te wonen.”

Dankzij de overdracht van de woningen van De Schakel stijgt het aantal sociale huurwoningen en huurappartementen binnenkort tot vijf procent van de totale huurmarkt in de gemeente. Schepen Tom Braet benadrukt dat voor de meeste bewoners de huurprijs zal dalen omdat er bij IZI Wonen gehuurd kan worden tegen de voorwaarden van het sociale verhuurstelsel. Daarnaast kunnen de bewoners een beroep blijven doen op de zorgdiensten van woonzorgcentrum Amphora of kunnen ze vrij kiezen voor een andere aanbieder. De gemeente blijft instaan voor het groenbehoud op de site en rond de gebouwen. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier