Izegemse pastorale eenheid Sint-Crispijn verwelkomt nu ook Sint-Blasius uit Lendelede
Een paar jaar terug gingen de vijf Izegemse parochies op in een pastorale eenheid die de naam Sint-Crispijn kreeg. Die eenheid wordt nu een beetje groter met de komst van de Lendeleedse parochie Sint-Blasius. Het pastorale team heeft in februari ook nog twee ontspannende wandelingen in petto.
In oktober 2018 kwam de pastorale eenheid Sint-Crispijn tot stand. De vijf Izegemse parochies bundelden de krachten en vormden één hechte groep van medewerkers die de pastorale activiteiten en vieringen in goede banen leidden. Die eenheid wordt nu een beetje groter. “We verwelkomen nu ook parochie Sint-Blasius uit Lendelede binnen onze groep. Daarmee wordt onze eenheid Sint-Crispijn een beetje groter, maar daar zijn we erg blij mee”, legt priester André Kalumba uit. “We kunnen nu samen als één mooie groep werken aan de verschillende projecten die we nog op stapel hebben en ook de vieringen samen uitwerken.”
Priester André Kalumba is zelf een relatief nieuw gezicht binnen onze geloofsgemeenschap. “Ik ben hier sinds 1 oktober aangesteld, maar natuurlijk begon dan midden oktober meteen de lockdown, waar we nu nog in zitten. Het is dus een beetje een rare start voor mij geweest”, weet E.H. Kalumba. “Ik ben lang aan het werk geweest in het Limburgse Houthalen-Helchteren, maar ik hoop nu ook snel de mensen van Izegem écht te leren kennen. Ik ben een erg sociaal persoon, dus ik zou heel graag kennismaken met de mensen hier en niet enkel via de digitale weg. Het West-Vlaams onder de knie krijgen, dat zal misschien nog de grootste uitdaging zijn!”, lacht de priester.
Aangepast logo
De uitbreiding van de pastorale eenheid zorgt er ook voor dat de twee priesters, E.H. Kalumba en E.H. Matthias Noë, nog een kerk hebben om eucharistie in te vieren. “Momenteel gaan de vieringen maar heel beperkt door, maar eens we opnieuw alle gelovigen mogen ontvangen, hebben we een vast stramien van vieringen in onze verschillende kerken. Dat overzicht is te vinden op onze website www.sintcrispijn.be . Priester Noë blijft trouwens bepaalde vieringen live streamen zodat iedereen kan volgen via digitale weg. We hopen snel weer onze kerken écht open te kunnen stellen.”
De grotere eenheid zorgde er ook voor dat er wat aanpassingen nodig waren aan het bestaande logo. “Initieel toonde ons logo onder meer de vijf kerken, maar met Lendelede zou daar nog een zesde kerk bij moeten. Daarom beslisten we om het logo een beetje aan te passen”, weet Greta Feys van de pastorale eenheid. “We deden beroep op ontwerper Wim Defour. Samen kozen we voor een ontwerp met twee open cirkels. Die verwijzen naar Christus en Crispijn, maar ook naar onze verbondenheid met de gemeenschap, met God en met de medemens. Iedereen krijgt vrije doorgang bij ons.”
Twee wandelingen
Veel extra activiteiten zijn er niet binnen de pastorale eenheid, maar toch staat er in februari iets te gebeuren. “Sint-Valentijn vieren we met zijn allen op 14 februari en ook voor de kerk is het een mooi feest om in ere te houden”, zegt Magda Vanderheere, coördinator bij Sint-Crispijn. “Bisdom Brugge nam dit jaar het initiatief om een aantal wandelingen aan te bieden onder de noemer ‘Sint-Valentijn Anders’ en ook wij vonden dit een leuk idee. We hebben dus zelf twee Izegemse wandelingen uitgestippeld die we de hele maand februari aanbieden.”
Beide wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen en worden bewegwijzerd. “Bedoeling is dat mensen in hun eigen bubbel de wandeling maken. Er zijn acht haltes voorzien waar telkens een V-bord op de wandelaars wacht. Daar kan je dan twee QR-codes vinden. De ene code geeft meer info over de wandeling op zich, de andere code toont telkens een getuigenis in het kader van de liefde en Sint-Valentijn”, weet Magda. “We hebben een wandeling op de Bosmolens en Lendelede die start aan de Heilige Familiekerk, die wandeling is 5 kilometer. Er is daarnaast een wandeling in Emelgem en Kachtem van 7,5 kilometer die begint aan De Rotse in de Mariastraat in Emelgem. Start- en eindpunt zijn telkens gelijk, dus je loopt als het ware in een lus.”
Je kan beide wandelingen vanaf 6 februari maken. “Wie geen smartphone heeft, kan de getuigenissen en de info ook op papier krijgen. Hiervoor kan je bij Filip Mulier terecht. Het is onze eerste activiteit als vernieuwde pastorale eenheid. We hopen in elk geval dat we veel wandelaars mogen verwelkomen!” (MVW)
Info: www.sintcrispijn.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier