Izegemse N-VA-schepen praat mond voorbij op digitale gemeenteraad: “Linkse, groene ratten”

Tom Verbeke (N-VA, links) viel even uit zijn rol tijdens de gemeenteraad van Izegem. Tot ongenoegen van Balder Clarys (Groen) © Frank Meurisse
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

De eerste online gemeenteraad van Izegem stond voornamelijk in het teken van de bestrijding van de coronacrisis, maar het venijn zat duidelijk in de staart. Bij de bespreking van één van de toegevoegde punten bleef de microfoon van financiënschepen Tom Verbeke (N-VA) per ongeluk open en hoorde iedereen plots “Linkse, groene ratten”, een onvoorziene repliek op Balder Clarys van oppositiepartij Groen. De schepen verontschuldigt zich voor zijn fout.

De lapsus van de schepen gebeurde op het eind van een ruim vier uur durende gemeenteraad. Die was via het webplatform Microsoft Teams online live door iedereen te volgen. Tijdens de bespreking van een toegevoegd punt van Vlaams Belang over de afvalproblematiek op het terrein van de schuttersgilde gaf schepen Lothar Feys (N-VA) toelichting en erkende dat de stad een fout had gemaakt.

Daarop repliceerde Balder Clarys (Groen) dat hij blij was dat de stad mea culpa sloeg. “Dat siert jullie”, zei hij nog. Seconden later kwam financiënschepen Tom Verbeke per ongeluk tussen. Zijn microfoon was blijkbaar blijven aanstaan. “Vint toch, vint toch vint toch. Linkse, groene ratten.”

Pas bij het opnieuw beluisteren en nadat enkele mensen hem er attent op hadden gemaakt, hoorde Balder Clarys het verwijt. “Op het moment zelf was ik te veel met het dossier bezig om er op te letten”, zegt hij. “Ik heb ondertussen via mail excuses van de schepen gehad, maar die vind ik niet oprecht. Voor zoiets moet je eigenlijk de telefoon nemen en het op die manier uitklaren. Het is duidelijk wat hij vindt van mensen met een andere mening. Elkaar verwijten is echt laag bij de grond, zeker als je weet dat ik de stad net nog een compliment had gegeven omdat ze hun fout toegaven.”

Moment van zwakte

Schepen Verbeke geeft zijn fout toe. “Ik heb daar op een ongepaste manier gereageerd en er iets uitgefloept”, zegt hij. “Het was een zeldzaam moment van zwakte en ik schrok onmiddellijk zelf van wat ik gezegd had. Op het eind van de gemeenteraad heb ik voor iedereen en in het bijzonder Balder mijn excuses aangeboden en woensdagochtend heb ik hem ook nog eens persoonlijk gemaild daarover. Door de coronamaatregelen konden we niet fysiek vergaderen, anders had ik hem na de raad wel eens apart genomen om er over te praten, maar nu kon dit niet. Ik verontschuldig me uit het diepst van mijn hart voor die uitspraak.”

De gemeenteraad in kwestie is te herbeluisteren via http://www.izegem.be/nl/1313/content/8177/opnames-gemeenteraad.html. Het punt komt ter sprake bij 4 uur en 55 minuten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier