Izegem lanceert reeks activiteiten voor een zomer in eigen stad

Voorstelling zomeraanbod in Izegem. V.l.n.r. Tom Verbeke, Kurt Himpe, Bert Maertens, Lothar Feys, Ann Van Essche, Lisbet Bogaert en Caroline Maertens. (foto FM)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Nu de coronacrisis een streep door heel wat evenementen heeft getrokken en een vakantie in eigen land steeds meer mensen aanspreekt, pakt ook stad Izegem uit met een reeks activiteiten om het zomers plezant in eigen streek te maken.

“We willen mensen tonen dat je in eigen stad perfect op reis kan gaan“, zegt toerismeschepen Lisbet Bogaert (N-VA). “Zo promoten we volop het ‘bubbelpicknicken’. Vanaf nu zijn er picknickmanden te koop in het stadhuis, de bib, museum Eperon d’Or en 15 deelnemende handelszaken. Bedoeling is om mensen enthousiast te maken om leuke spots in eigen stad te ontdekken. Ze kunnen van daar uit met de hashtag #Izegemzomert een toffe selfie maken en kans maken op een leuke prijs.”

“We gaan op verschillende plaatsen ook levensgrote kaders ophangen, zoals op Wandel op de Mandel, Wallemote-Wolvenhof en de jachthaven in Kachtem. Ook daar telt die fotowedstrijd.” Daarnaast zullen de kindergemeenteraadsleden via TikTok ook promotie voor de stad voeren.

Gratis museumbezoek

Stadsmuseum Eperon d’Or krijgt een 360° uitkijkpunt, met een platform op het dak van het museum. Alle Izegemnaars gaan het museum in de zomermaanden gratis kunnen bezoeken. De stad trekt tussen 15 juli en 29 augustus ook met verschillende containers naar zeven wijken. “Elke woensdag en zaterdag strijkt de Trailercup daar neer”, zegt sportschepen Lothar Feys (N-VA). “Het concept is hetzelfde als het tv-programma de Container Cup, waarbij individuelen, clubs of verenigingen het in een reeks sportproeven in een container tegen elkaar kunnen opnemen.”

Elke vrijdagavond komen straatmuzikanten in de voortuin van mensen spelen

“Elke donderdag is er ergens in de stad ook een beweegmoment, van dans tot yoga. Op hetzelfde moment zijn er ook (f)luisterverhaaltjes voorzien, zodat de kinderen zich daar mee kunnen bezighouden terwijl de ouders deelnemen aan de beweegmomenten. Elke woensdag en zaterdag zijn er kinderworkshops in verschillende leeftijdscategorieën. Tot slot komen er elke vrijdagavond ook straatmuzikanten in de voortuin van mensen spelen.”

Kabouters en draken

Op 15 augustus is er het evenement Wallemote Wonderland op het gelijknamige provinciedomein. “Het wordt een soort cultuurwandeling in miniatuurformaat”, zegt cultuurschepen Kurt Himpe. “Mensen moeten op voorhand reserveren om mee te kunnen op een speciale gocart-trein en leggen zo een parcours af met theatertafereeltjes langs de kant van de weg. Kabouters, draken en andere toverfiguren spelen daar een hoofdrol in.”

Ook stadsfestival Isotopia haakt zijn wagentje aan het evenement, met van 1 tot 5 juli een drive-in cinema op de parking van cultuurhuis De Leest en onder de noemer Boskabaal een hele zomer lang online toververhaaltjes vanuit het Steendambos. Die checken kan via de gelijknamige Facebookpagina.

Er komt geen Vlaamse Feestdag op 11 juli in gewone stijl, maar wel een vervangende geleide wandeling

Er vinden ook heel wat wandelingen en fietstochten plaats. 55 om precies te zijn. “Met maximum 15 deelnemers per tocht”, zegt Lisbet Bogaert. “Dat gebeurt onder de thema’s ‘levensgenieters’, ‘lekker en gezond’, “beleef en erfgoed’, ‘geniet van groep’ en ‘sportief wandelen en joggen’. Er volgt geen Vlaamse Feestdag op 11 juli in gewone stijl, maar wel een vervangende geleide wandeling, met start om 17 uur. Op het eind is er een officieel moment in het stadhuis. Een speciale ‘wandeling’ is er alvast op 22 juli. Dan kan je aan City Golf doen, een stadswandeling in combinatie met stadsgolf. Starten gebeurt om 14 uur aan Eperon d’Or.

Doolhof met gietertje

Als het deze zomer zou regenen, zijn er ook twee activiteiten die je toch kan doen. De Eperon d’or-wandeling die met klinknagels aangeduid door de stad loopt, krijgt op verschillende plaatsen regenpoëzie. “Die verschijnt enkel als er water op die plaats komt”, zegt de schepen. “Hetzelfde tafereel is er bij Eperon d’Or, waar we en waterlabyrinth voor de kindjes voorzien. We gaan hen uiteraard een gietertje meegeven zodat ze ook bij mooi weer van het doolhof kunnen genieten.”

Verder zijn er enkele zaken die al in voege waren, maar die de stad nu extra promoot: van tegeltuintjes, speelstraten en het speelkot (een te reserveren speelcontainer met circusattributen) tot publieke barbecues. Nu zijn er aan Site Rebry en het Dorpshuis, maar er komen nog vijf locaties bij. Ook daar ga je moeten reserveren.

Info: Inschrijven voor de meeste activiteiten is vereist. Meer info en data via izegemzomert.izegem.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier