IVVO opent nieuw overslagcentrum in Veurne

Valentijn Despeghel (voorzitter IVVO), Jan Masselin (financieel directeur IVVO), Charlotte Castelein (schepen Koksijde), Wim Janssens (schepen De Panne), burgemeester Peter Roose, Laurens Lagatie (teamleider overslagstation), Guido Hoste (schepen Veurne) Kris Vanlerberghe (bestuurder wiellader), Johan Del'haye (exploitatiedirecteur), Christophe Windels (bouwbedrijf Spanbo), Bart Vanacker (schepen Heuvelland), Ann Desagher (administratief directeur). (foto JTV)
Redactie KW

In samenwerking met het studiebureau Sweco en het bouwbedrijf Spanbo werd 15 maanden hard gewerkt om de bouw van deze nieuwe overslaghal te realiseren. “Deze multifunctionele hal met een oppervlakte van 3.484 m² geeft ons de flexibiliteit om meer gescheiden afvalfracties en piekaanvoer op te vangen”, aldus Valentijn Despeghel, voorzitter IVVO. Naast overslag van gft- en restafval kan IVVO meer selectieve fracties overslaan, zoals pmd, papier, karton en groenafval.

Op deze manier worden de ritten naar de afvalverwerkers gehalveerd. De bijkomende overslag van 9.600 ton selectief ingezameld papier en 2.400 ton pmd per jaar alleen al, levert een milieubesparing van 156.000 km op. Daarnaast is het dak van de nieuwe hal uitgerust met zonnepanelen om het eigen verbruik te compenseren.

“Voor dit belangrijk bouwdossier heeft IVVO 4,5 miljoen euro geïnvesteerd, waarvan een aanzienlijk deel is gegaan naar de stabiliteit van het gebouw”, zegt Johan Del’haye, exploitatiedirecteur bij IVVO.

De nieuwe overslaghal garandeert een betere verkeerscirculatie door de ontsluiting van dit terrein via de Ondernemingenstraat. De plaatsing van een tweede weegbrug ontdubbelt de in- en uitgang en verhoogt de verkeersveiligheid. De selectieve afvalstromen, afkomstig van inzamelingen aan huis, recyclageparken en ondergrondse sorteerstraatjes worden van maandag tot en met zaterdagmiddag geaccepteerd in het overslagcentrum. IVVO inspecteert de verschillende fracties die in gescheiden compartimenten worden gestockeerd. Het afval wordt vervolgens per soort geladen met een wiellader en/of overslagkraan in grote opleggers van 90 kubieke meter. Gemiddeld wordt zo’n 25 ton voorgesorteerd afval per vracht vervoerd naar de verwerkers. Ook kmo’s en zelfstandigen kunnen er zeker en vast terecht met diverse soorten vergelijkbaar bedrijfsafval. Verder werd een grote opslagtank voor regenwater voorzien en werden moderne technieken rond brandbeveiliging aangewend.

Doelstelling

In de hal zijn verplaatsbare betonblokken geplaatst die kunnen verplaatst worden volgens de recyclagenoden. “Hoe beter de burgers en de bedrijven sorteren, hoe meer plaats we kunnen vrijmaken voor het groeiend aantal selectieve fracties”, zegt Johan Del’haye, exploitatiedirecteur bij IVVO. Het is de bedoeling dat iedere inwoner tegen 2030 slechts 100 kg restafval produceert, terwijl het nu nog tussen 130 en 133 kg restafval ligt.

(JTV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier